NYA UPPGIFTER: Vättern hotas av klimatförändringarna och miljögifter

Klimatförändringar hotar ekosystemet i Vättern, konstaterar Havs- och vattenmyndigheten (Hav).

– Klimatförändringarna kommer att förändra hela detta kallvattenekosystem som har varit mer eller mindre oförändrat sedan inlandsisen drog sig tillbaka, säger Måns Lindell, limnolog på Vätternvårdsförbundet, i ett pressmeddelande från Hav.

Vättern har så god vattenkvalitet att den ibland liknas vid en klar fjällsjö som hamnat för långt söderut. I dag förser sjön cirka 250 000 personer med dricksvatten. I Örebro län är kommunerna mycket nära ett beslut om att bygga en tunnel till Vättern och därmed får ytterligare 250 000 personer sitt dricksvatten från Vättern.

– En varmare Vättern även kan slå hårt mot djur- och växtliv i sjön, till exempel rödingen. Andra hot är kemikalier från hushållens avlopp, främmande arter som vandrarmusslan och mikroplaster, menar Måns Lindell.

Forskare vid Örebro universitet har i en pilotstudie sett att halterna av mikroplaster ligger tio gånger högre i Vättern än i Östersjön. Mikroplaster är små plastpartiklar som lossnar från exempelvis bildäck, fleecetröjor och rengöringsprodukter.

– Vättern är en förlorare när det gäller miljögifter. Att vattnet stannar så länge är normalt en fördel eftersom det renar vattnet väl, men i det här sammanhanget vänds det till en nackdel, säger Måns Lindell.

Därtill kommer Försvarsmaktens utökade tillstånd, trots över 100 överklaganden, om att få skjuta 69 000 blybemängda övningsskott årligen i vattnet.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: