Ädelfors folkhögskola lägger ner journalistlinjen

Den mångåriga journalistlinjen på Ädelfors folkhögskola försvinner när skolan dras med miljonförluster och måste spara pengar.

Anrika Ädelfors folkhögskola i Holsbybrunn har utbildat journalister i många år (sedan 1986). Många av journalisterna har senare fått arbete inom inte minst pappersmedia på Höglandet.
Men nu är det slut.
Skolans förlust på 4 miljoner kronor i år leder till ett kraftigt sparförslag där ett halvdussin tjänster ska bort, konstutbildningen gör ett uppehåll liksom personlig-assistent-utbildningen. Dessutom ska journalistlinjen läggas ner helt.
”Söktrycket har varit lågt de senaste åren. Skolan har inte råd med de investeringar som krävs för att hålla utbildningen modern”, säger rektorn sedan 2010 Laila Bradling till SR Jönköping.

Nästa fredag tas slutgiltigt beslut om besparingarna.

Ädelfors folkhögskola, som startades i Ädelfors för 55 år sedan, drivs av arbetarrörelsen och har 300 elever liksom konferenscenter och restaurang. Skolan har legat i Holsbybrunn de senaste 40 åren.
Som en del i sina studier har eleverna på journalistlinjen drivit tidningen 14dagar.
De journalistelever som nu går på utbildningen kommer inte att påverkas av nedläggningen.
”Jag försäkrar att de elever som går här nu, kommer att studera med samma förutsättningar som tidigare år”, säger Laila Bradling till 14dagar.

Av: Redaktionen, [email protected]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

 


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Ädelfors folkhögskola lägger ner journalistlinjen”

  1. Profilbild för johny
    johny

    Ni har inte funderat på att utan er journalstlinje kommer hella den skolan dö ut?