Glesbygdstrafik är för dyr för Vetlanda

”Jag är besviken – men inte förvånad”, utbrister utbrister centerpartisten Alf Tagesson i Karlstorp, när han får höra vilket öde som förmodligen vederfars hans sista motion (om anropsstyrd trafik) när den nu ska upp i kommunstyrelsen.

Där blir det nämligen blankt nej sedan budgetberedningen funnit att det inte finns några ekonomiska förutsättningar att införa något sådant i Vetlanda.

Den anropsstyrda trafiken skulle göra det möjligt för glesbygds/landsbygdsbefolkningen att ta sig in till/hem från aktiviteter i tätorterna.

I Sävsjö har man haft den här trafikmodellen i flera år – och nu ska den utvidgas. Före utvidgningen låg kostnaden på 250 000 kronor per år.

I Vetlanda beräknar man att kompletteringstrafiken enligt samma modell skulle kosta kommunen 600 000 kronor per år. Och det är alltså för mycket.

”Jag ser ju vad som händer här ute på landsbygden”, konstaterar Alf Tagesson. ”Folk flyttar, antingen till en tätort inom kommunen men än vanligare till en annan kommun. Det blir allt glesare mellan åretruntbebodda hus. Men det kanske är så politikerna inne i Vetlanda vill ha det.”

Han är ganska säker på att avfolkningstakten accelererar framöver.

”Våra skattepengar vill de ha – men de vill inte ge oss något för dem!”


Publicerat

i

av

Etiketter: