Helena Bouveng (m) i fängelse – för demokratin

Vetlandapolitikern Helena Bouveng (m) har under sitt uppdrag som valobservatör i Ukraina bland annat besökt ett fängelse.

Helena Bouveng med valarbetare i en vallokal i Vinnytsia, Ukraina. Foto: Helena Bouveng

Riksdagsledamoten Helena Bouveng har varit observatör vid ett tiotal vallokaler i Vinnytsia (Ukrainas 13e största stad, 25 mil sydväst om Kiev).
Valet i det av korruption, regionala skillnader, oligarkvälde och makthunger plågade Ukraina har ansetts som ett prov för landets demokrati som lämnar mycket till övers jämfört med Västeuropa men som ändå anses vara flera steg bättre än i Ryssland.
Helena Bouveng är en av många internationella valobservatörer.
Under söndagen besökte hon ett antal vallokaler. En av dessa var ett fängelse med 1 000 interner som hade rätt att rösta.
”Beräknat röstdeltagande 100 procent”, kommenterar Helena Bouveng på sin Facebooksida.
Som observatör har Helena Bouveng kontrollerar antal röstberättigade, antal röstsedlar, valarbetare med mera.
”[Jag] kan konstatera att kvinnor är i klar majoritet bakom borden i vallokalerna, tvärtom vad det gäller valbara platser på valsedlarna”, kommenterar Helena Bouveng.
Prognoserna under valkvällen pekade på att den ryskvänlige sittande presidenten Viktor Janukovytjs Regionernas parti såg ut att gå mot valvinst med 30 procent. En av utmanarna är f d boxaren Vitalij Klytjkos parti som kan ha fått så mycket som 15 procent (många röster av missnöje med den rådande politiska makten).

Av: Henrik Simonsen, [email protected]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]


Publicerat

i

,

av

Etiketter: