Polisen kan ha gjort tjänstefel i Forserum

Bara 7 av 16 händelser (sedan januari 2011) då somalier i Forserum ringt polisen ledde till att polisanmälan upprättades, visar en genomgång gjord av JP. Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem menar att det kan vara tjänstefel att inte upprätta anmälan.

Genomgången av polisens så kallade händelserapporter visar också att ett par fall där somalier haft kontakt med polisen när de känt sig utsatta för brott (flaskkastning och fönsterkrossning) inte finns med bland polisens rapporter.
Bland de fall där anmälan upprättats märks hur en pojke på skolan hotat en somalisk flicka med en sax, hur 20 personer angrep somalier i september ifjol (rubriceras som hets mot folkgrupp), hur en somalisk familj dödshotas och ombeds flytta från Sverige av en grupp ungdomar som dessutom kastade saker på familjen, hur en somalisk man misshandlas i augusti i år av ungdomar.

Leif Sundling, chef för polisens länskommunikationscentral, förnekar i intervju med JP att polisen skulle ha åsidosatt sin tjänsteplikt genom att inte upprätta anmälningar.  Enligt Sundling har problemen i Forserum inte varit så stora ”som det framställs”.

Enligt Sven-Erik Alhem duger inte polisens förklaringar till varför inte fler anmälningar upprättats.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]


Publicerat

i

,

av

Etiketter: