Sävsjö kommun måste spara 27,5 miljoner – budgeten klubbad

Sävsjös kommunfullmäktige klubbade ikväll måndag nästa års budget. En positiv stämning präglade beslutet som dock innebär sparkrav på 27,5 miljoner kronor.

Av detta ska 7,5 sparas nästa år. 8,5 miljoner kronor 2014 och 11,5 miljoner 2015.
”Många har det jobbigare och besvärligare än i vår kommun, vi har ett hyggligt utgångsläge”, säger Stefan Gustafsson (kd), kommunalråd.
Exempel finns på nära håll där Eksjö kommun måste skära ner och höja skatten, eller Vetlanda kommun där 45 tjänster inom skolan hotas.
Kommunfullmäktiges ordförande Ingvar Jarfjord (c) höjde ett varningens finger för de ökade socialbidragen:
”Väldigt hög nivå i en sådan liten kommun som vår. Över 14 miljoner kronor har respekt med sig”.

Göran Häll (v) menade att årets ekonomi räddas av de extra AFA-försäkringspengarna, pengar som Göran Häll menar tillhör de anställda.
”De avstod löneförhöjning en gång. Facket och de anställda hade kunnat ställa andra krav på sina pengar”.

Peter Grahn (fp) menade att budgetbeslutet var årets höjdpunkt i fullmäktige men varnade för att det är en budget med små marginaler. Han såg dock något positivt i beslutet:
”Jag vill uppmärksamma investeringarna på industriprogrammet. Inte mycket men får stor betydelse för att väcka intresse för teknik hos ungdomarna”.

Kenneth Ohlsson (s) manade till sparsamhet nästa år eftersom sparbetinget kommer vara löpande hela nästa år.
”Det är en levande budget hela 2013″, sa han och menade att gamla tiders sätt att försöka sätta sprätt på alla pengar som fanns inom en fastlagd budgetram inte längre fungerar.

Av: Henrik Simonsen, [email protected]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23”]


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: