Svenska Kraftnät: ”meningslöst att informera allmänheten”

Viss teknisk information om nya jättekraftledningen över Höglandet är ”meningslös att skicka ut till allmänheten”, menar Hans Lundin, inköpschef på Svenska Kraftnät vid samrådsmötet på Eksjö stadshotell i onsdags kväll.

Ett dussintal representanter för Svenska Kraftnät och konsulter genomför samrådsmöten från Nässjö till Oskarshamn under en dryg vecka. Igår onsdag kväll var det dags för möte på Stadshotellet i Eksjö om den nya jätteledningen.

Ett 50-tal personer, främst markägare och andra som drabbas, deltog i mötet.
Som underlag för samrådet finns en rejäl lunta i A3-format på närmare 100 sidor med information. Men inte all information.
Under mötet berättade den uppenbarligen mycket kunnige Hans Lundin om ett moment där spänningen faller från 400 kV till 350 kV på ett par millisekunder. Något som skapar viss problematik och som påverkar kraftledningens struktur.
Mötesdeltagare frågade varför denna information inte fanns tillgänglig i samrådshandlingarna och först dök upp på mötet (däremot har en rapport om problemet sänts till Energimarknadsinspektionen).
”Det är meningslös att skicka ut denna information till allmänheten”, säger Hans Lundin.
”För att läsa en sådan där rapport, man måste nog ha lite högre kunskaper i elektroteknik än vad man fick i grundskolan”, fortsätter Hans Lundin.
”Det kanske det finns de som har”, svarar en mötesdeltagare i samma stund som mötesledaren avbryter mötet.

Markägarna på mötet var inte glada åt kraftledningen. Det handlar om strålning men framför allt om ersättningar för skog och mark som går åt till kraftledningsgatan.
”Det är smutsigt”, säger en markägare om Svenska Kraftnäts planer.
Ett viss mått av uppgivenhet märktes också.
”Det är väl bara att skriva på annars får vi ännu mindre i ersättning”, säger en annan markägare.

Av: Redaktionen, [email protected]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

 


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: