Vetlanda kommun betalar 2,2 miljoner för brandhärjad tomt

Idag tar kommunstyrelsens arbetsutskott beslut om man ska gå vidare med köpet av en industrifastighet i Landsbro som brandhärjades i december ifjol. Prislappen enligt det färdiga kontraktet ligger på 2,2 miljoner kronor.

Vetlanda kommun vill köpa den ett hektar stora tomten för att få till ett industriområde på 35 000 kvadratmeter som hänger ihop.
Kommunen äger redan 25 000 kvm industrimark i närheten och vill ha nya marken för ”framtida industriell utveckling i Landsbro”.
Det handlar om industrimark som nu ägs av Rörvik Timber Myresjö AB.
Byggnaden brandhärjades i en storbrand i början av december ifjol. På platsen packade Rörvik Timber spån tidigare men nu ska verksamheten flyttas till Myresjö.
Vetlanda kommun planerar köpa marken för 220 kronor/kvm.
Vid en försäljning av hela 3,5 ha stora området tror sig kommunen få ut 100 kronor/kvm.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Vetlanda kommun betalar 2,2 miljoner för brandhärjad tomt”

  1. Profilbild för Ekonomistudent
    Ekonomistudent

    Kommunstyrelsen har förhandlat om köp av mark i Landsbro. Prislappen enligt det färdiga kontraktet ligger på 2,2 miljoner kronor. Det handlar om industrimark som nu ägs av Rörvik Timber Myresjö AB.
    Detta tänkta ”stödköp” där kommunens skattebetalare ska ställa upp med 2,2 miljoner vid förvärv och sedan beräknas få tillbaka ca 1 miljon när 1 hektar marks säljs vidare, detta är inte rimligt.
    Är denna transaktionsmodell möjlig bara i Vetlanda och är den dessutom laglig?
    Vi har tre kommunalråd, ett oppositionsråd, en koncernchef Magnus Färjhage och kvalificerade bedömare med kunskaper i tekniska förvaltningen och tekniska nämnden.
    Finns det någon av de nämnda som räknar med att stiga fram och förklara varför skattekollektivet ska skicka med pengar som bevisat motsvarar ett överpris – dessutom till ett börsnoterat bolag.
    Skattebetalare har inte skyldighet att delfinansiera bolagets flyttning av verksamhet. Nu är läge för kommunledningen att förklara vad som är berättigat och belysa om det är fråga om rent stödköp eller andra orsaker som ligger bakom.

  2. Profilbild för Höglandsnytt
    Höglandsnytt

    Vad Höglandsnytt erfar kommer detta ärende att debatteras, eventuellt ganska mycket, vid nästa kommunfullmäktige som ska ta slutgiltigt beslut i frågan.

    1. Profilbild för Jack Andreén
      Jack Andreén

      Nattredaktören på Höglandsnytt erfar att debatt om ärendet kan förutses, ”eventuellt ganska mycket”, när kommunfullmäktige ska konfirmera, det av Tommy Bohman & kompani framförhandlade avtalet.
      En öppen debatt, opinionsbildning för och emot borde leda till en omförhandling av förslag till avtal. Arbetsutskottet bör inse det orimliga i detta tänkta ”stödköp” och koncentrera sig i högre grad för att bevaka skattekollektivets intressen.