Vetlandapolitiker vill ha surrogatmammor

Kvinnor i Sverige ska kunna föda barn åt andra och lämna bort dem efter förlossning. Det tycker bland annat riksdagsledamoten Helena Bouveng (m).

Statens Medicinetiska Råd (Smer), där Helena Bouveng är ledamot, tar ställning för s k surrogatmödrar.
” Allt fler ofrivilligt barnlösa söker sig till andra länder för att få tillgång till metoder som inte finns i Sverige, exempelvis surrogatmoderskap, insemination för ensamstående kvinnor eller donation av befruktade ägg. På senare tid har det ställts krav på att dessa metoder ska bli tillåtna även i Sverige. Detta är något som jag är mycket positiv till”, säger Helena Bouveng.

Att bli gravid med någon annans barn och att efter förlossning lämna bort barnet är inte tillåtet idag i Sverige och bör i framtiden endast vara tillåtet av medicinska skäl, anser Smer. Också homosexuella män ska kunna omfattas av de nya regler som Smer föreslår.

Smer har stort inflytande på lagstiftning i riksdagen och regeringsbeslut.

[Redaktion]


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Vetlandapolitiker vill ha surrogatmammor”

  1. Profilbild för Mamma Mu
    Mamma Mu

    Nu vinklar tidningen det till som om att man efter förlossning lämnar bort sitt egna barn, så är det naturligtvis inte. Ägget är befruktat och det finns inget biologiskt till surrogatmamman. Själv skulle jag mycket väl kunna tänka mig att vara surrogatmamma..

  2. Profilbild för Tommy
    Tommy

    Men mamma mu du måste ju förstå att ett sådant viktigt beslut kan ju inte ni kvinnor ta själva, det krävs att beslutet tas på mycket högre nivå… se på oss karlar vi tar inga som helst egna beslut längre…(ironisk)

  3. Profilbild för olof
    olof

    Men ska verkligen kvinnor kunna besluta om en sån här sak alldeles själva,?vi har ju ingen aning om vilka bevekelsegrunderna är, det kan ju vara övergrepp i barndomen, missbruk eller generande ointelligens som driver dem. Kvinnor i allmänhet borde absolut inte få bestämma över sina egna kroppar, vare sig det gäller prostitution, abort eller nu detta…..

    1. Profilbild för Anna
      Anna

      Olof, du skojar nu hoppas jag! ”Kvinnor i allmänhet borde absolut inte få bestämma över sina egna kroppar…”
      Hjälp, jag blir mörkrädd! Om kvinnor inte ska få bestämma över dina egna kroppar, så ska män begått sexualbrott inte få bestämma om de ska ha picken kvar eller ej!
      Jag är också skeptiskt till hur man ska lyckad få en fungerande lagstiftning kring surrogatmödrar, men vet att det finns de kvinnor som vill hjälpa till på detta sätt! Vet även hur stor längtan till ett barn kan vara, då man är oförmögen själv att bära på det. Detta dock med barnet satt i första rummet.

  4. Profilbild för Mona
    Mona

    Låt folk själva bestämma över sina liv! Herregud..

  5. Profilbild för hagbard
    hagbard

    Varför handlar denna fråga om kvinnors rätt? Skäms på e. Denna fråga handlar om barnets framtid.