Höglandet Nässjö Toppnyheter Ydre

Nytt avslöjande: Många barn försvunna på Höglandet

I en rapport som länsstyrelsen varit med om att ta fram står det klart att många barn försvunnit på Höglandet de senaste tre åren och att de inte är återfunna.

Det handlar om ensamkommande flyktingbarn som försvunnit efter att de varit bosatta på asylboenden i kommuner på Höglandet.

Exakt hur många som försvunnit är oklart men i hela Jönköpings län handlar det om närmare 80 barn som försvunnit, de flesta från Marocko, Afghanistan och Algeriet och alla pojkar.

Klart är också att barn försvunnit från Aneby, Eksjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda men inte från Ydre. Hur läget är i Nässjö är okänt eftersom företrädare för kommunen inte svarat på den rundfrågning som ligger till grund för rapporten.

Enligt rundfrågningen bland kommunerna är avslag på asylansökan, den upplevda risken att få avslag och rädsla för att utvisas, de främsta orsakerna till att ensamkommande barn avviker och försvinner.

Totalt i Sverige handlar det om drygt 1800 barn som försvunnit. Oron är stor över att de hamnat i kriminalitet eller utnyttjas av kriminella.

– Sett till hela perioden försvinner ensamkommande barn motsvarande ungefär två skolklasser i månaden. I vilket annat sammanhang skulle samhället acceptera det? Utifrån kartläggningen kan vi konstatera att ju otryggare och osäkrare situationen runt de ensamkommande barnen är, desto större är risken att de försvinner under myndigheternas mottagningsarbete, säger Amir Hashemi-Nik, nationell utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook