Ekonomi Höglandet

Nytt avsnitt i serien: hur dum får man bli?

Dom: Uppmaning att titta på en reklamfilm kostar TV4 50 000 kr. Kammarrätten anser att TV4s anställda är nonchalanta.

En programpresentatör på TV4 uppmanade tittarna att: ”hålla ögonen öppna i den första reklampausen, för då är det premiär för en reklamfilm som också är en påminnelse om att tillsammans blir vi bättre”. Reklamfilmen upptog sedan hela avbrottet för annonser. Nu döms TV4 att betala en särskild avgift på 50 000.

Kammarrätten i Stockholm konstaterar att programpresentatören närmast har uppmanat tittarna att ta del av reklamfilmen. Hon har även upplyst om att filmen hade premiär och beskrivit dess budskap. Med hänsyn till detta och att filmen var den enda som visades under reklampausen bedömer kammarrätten att TV4 på ett otillbörligt sätt har framhävt den vara som reklamfilmen marknadsfört.

TV4:s agerande har, enligt Kammarrättens dom, gått utöver den typ av gynnande som kan motiveras med hänsyn till inslagets informations- och underhållningsintresse. TV 4:s framhävande av reklamfilmen pågick under kort tid men inslaget hade stor spridning eftersom det sändes i en rikstäckande kanal.

Reklamfilmen uppmärksammades genom sådant innehåll som TV4 har kontroll över och därmed måste ha planerat att ta med i sändningen. TV4 har tidigare fällts för otillbörligt gynnande av kommersiella intressen, agerandet tyder därför på nonchalans från TV4:s sida, menar Kammarrätten i sin dom.

Inslaget strider mot radio- och tv-lagens bestämmelse om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen. TV4 ska betala en särskild avgift om 50 000 kr.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook