Höglandet

NYTT BESLUT: Drönare ska bevaka hela Höglandet

Länsstyrelsen godkänner skogskoncernen Södras ansökan om tillstånd för att använda drönare över skogsmark i hela Götaland. Syftet är bland annat att göra inventeringen av stormdrabbad skog effektivare och säkrare.

Efter beslut från Länsstyrelsen i Kronoberg får Södra nu använda drönare över sina 50 000 medlemmars skogsfastigheter i Götaland.

– Vi är glada. Användningen av drönare gör fältarbetet i skogen både säkrare, mer tidseffektivt och heltäckande. Tidigare har personal varit tvungna att gå ut i skogen till fots för att leta och inventera vindfällen. , säger Johan Malmqvist, projektledare på Södra Skog, i ett pressmeddelande.

Tillståndet är villkorat att den personliga integriteten skyddas. Södra ska bland annat informera allmänheten om flygningen genom att till exempel sätta upp skyltar eller informera boende i området inför en flygning.

– Integriteten garanteras dessutom genom att vi aktiverar kameran först på en sådan höjd att det ej går att identifiera personer. Vi raderar även materialet omedelbart om någon ändå är med på bild. I många fall kommer vi inte fotografera utan enbart observera genom kameran för att få en överblick av skogsområdet, säger Johan Malmqvist.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook