Nyheter

Nytt fall av dödlig smitta på gård


Ytterligare ett fall av mjältbrand har konstaterats i besättningen med nötkreatur på den först smittade gården vid Omberg norr om Gränna.
— Det är så klart ett bakslag men inte helt oväntat, säger Lotta Andersson, stf chef på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket.

Det nya fallet är en tjur från samma besättning som först upptäcktes ha mjältbrand. Denna tjur har inte betat i samma område som något av de andra smittade djuren.

— Vi har vaccinerat alla djur som gått på samma bete som de djur som dött av mjältbrand, säger Lotta Andersson. Vi vaccinerar nu hela besättningen och prioriterar djuren efter hur stor smittrisken är.

Personal från Jordbruksverket, Länsstyrelsen Östergötland och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar med mjältbrandsfallen vid Omberg. Alla områden där smittade djur har befunnit sig är avspärrade och smittspårning för att hitta smittkällan pågår. Vandrare och andra besökare ska hålla sig utanför de spärrade områdena för att minimera risken för smittspridning och för att inte störa det viktiga saneringsarbetet.

Hittills har totalt fyra fall av mjältbrand konstaterats på två olika gårdar vid Omberg i Östergötland.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook