Jönköpings län Kultur Nyheter

Nytt fiasko för kulturhuset Spira

Kulturhuset Spira i Jönköping måste byggas om. Det är för trångt vid garderoben. Samtidigt planeras en reklampelare för teaterproduktionerna som går på 3,4 miljoner kronor.

Först rasade en läktare bara någon dag efter premiär. Sedan ställdes föreställningar in och teaterföreningar runt om i länet måste ställa in sina utlovade resor till prestigeprojektet Spira. Och så kom det klagomål från dem med otur som fått platser där de inte såg scenen.
Nu visar det sig att garderoben i kulturhuset måste byggas om för 100 000 kronor, rapporterar Jönköpingsposten.
Det är för trångt och blir för långa köer till garderoberna.
För att alla ska se scenen har den nu höjts halvannan decimeter och stolar har byggts om.

Bygget av kulturhuset Spira där landstinget lagt drygt 260 miljoner kronor skedde under protester från andra kommuner i länet där landstinget samtidigt planerade neddragningar, bland annat på folktandvården.
Öppnandet av Spira föregicks av en omfattande marknadsföringsturné genom länets kommuner för att locka besökare för att kunna fylla salarna.

I anslutning till kulturhuset planeras nu en drygt 20 meter hög pelare där bildskärmar som gör reklam för föreställningar ska hängas upp. Reklampelaren kostar knappt 3,5 miljoner kronor.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

 1. MAUSOLEET PÅ MUNKSJÖNS STRAND
  Jag skrev för något år sedan och varnade för att det nya SMOT-huset i Jönköping skulle bli en dyr affär för skattebetalarna. Slutnotan byggnation, drift och ränta på ränta under en 10 års period skulle sluta på över 750 miljoner. När man räknar över kalkylen nu medfödyringar med mera slutar det just på 750 miljoner kronor.

  Mina argument var att ett kulturhus i västra länsdelen aldrig kommer locka folket i Skepperstad eller Ingarp. Det är överklassen i Jönköping som politikerna så gärna vill sola sig tillsammans med.

  Förr var det så att politiker höll en viss distans till överklassen det var liksom inte rumsrent att umgås med dem utom i specifika förhållanden som det politiska livet påkallade.

  Nu visar det sig att det inte finns verksamhet att förlägga till Smot-huset. De smarta politikerna börjar fråga sig har inte Jönköping någon verksamhet som kan förläggas dit.

  Man kan ställa fråga vad är det för beslut som fattats. Beslutsgången var ju en kostnad på totalt en miljard som sedan bantades inte tack vare politikerna utan finanskrisen. På politikerna fanns inga bromsar.

  Jönköpings kommun är enligt mitt sätt att se det en lysande kommun äger en flygplats där inga flygplan landar, ett konserthus utan verksamhet och sedan höjer man skatten.

  Ja skulle jag flytta till Jönköpingsregionen valde jag inte högskattekommunen Jönköping där man har ett konserthus men ingen verksamhet.

  Ett tips Konserthuset i Aneby har en bred och bra verksamhet bosätt dig där.

  Du käre läsare frågar dig vad beror detta på jo kommunens politiker i gott kompanjonskap med landstinget leker med dina pengar utan kunskap om pengar och pengars värde Det är det enkla svaret.

  Vid nästa val använd dig av personvalsmöjligheten

  Rösta decentralistiskt.

 2. Hej Lars-Håkan!
  Jag var en av 4 (81 ledamöter) som röstade nej till det sk SMOT huset, mina argument då stämmer med dina. Det var inte populärt men jag står fast vid min åsikt nu liksom då.
  Mvh
  Carina

  1. Hej Carina!
   Carina Bardh (M) ditt inlägg om SMOT-huset ger mig anledning att särskilt värdera att du står för dina egna åsikter och rakryggat röstar efter övertygelse.
   Du Carina är en sådan politiker som vi i Vetlanda behöver fler av, sådana som inte låter sig kopplas under parti- eller maktblockstopparna, de som odemokratiskt låter partipiskorna vina för att nå bilder av samstämmighet.
   Du blir vinnare i längden och de 77 som var för – har en del att fundera över när vi återkommande får inblick i läget när verksamhet ska till.
   Jag vill se mer av dig i vår kommunpolitik i Vetlanda och uppskattar din samarbetsförmåga inom Vård och Omsorsnämdnen och självklart även med hela förvaltningsorganisationen för VO.

Kommentarer avstängda