Höglandet Jönköping Jönköpings län Tranås

Nytt förslag: höghastighetsjärnvägen byggs nästa år


Sverigeförhandlingen som sköter förhandlingar med bl a kommunerna om sträckning och bygge av höghastighetsbanan för tåg föreslår nu en tidigarelagd byggstart för järnvägen till Höglandet.

Snabbtågsförbindelsen till Höglandet skulle därmed kunna börja byggas nästa år. Det handlar om Ostlänken mellan Järna söder om Södertälje och Linköping som redan beslutats och som Sverigeförhandlingen nu vill förlänga till Jönköping med byggstart redan nästa år.
”Vi anser att beslut redan nu bör fattas om att bygga sträckan mellan Järna och Jönköping, för att möjliggöra en tidig byggstart av höghastighetsjärnvägen år 2017. Genom att få tidig byggstart till Jönköping ökar möjligheten för att hela höghastighetsjärnvägen blir klar 2035. Nyttor kan också realiseras tidigare, då hårt belastade delar av Södra stambanan kan avlastas tidigt och då Jönköping och Tranås får en gemensam arbetsmarknads­region med Linköping och Norrköping”, skriver företrädare för Sverigeförhandlingen i ett uttalande idag tisdag morgon.

”Toppennyhet”, reagerar Rune Backlund (c), regionråd, på twitter.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook