NYTT LIVSFARLIGT VIRUS: "Utbredningen är väldigt stor i Sverige" | Höglandsnytt
Höglandet

NYTT LIVSFARLIGT VIRUS: ”Utbredningen är väldigt stor i Sverige”


Utbredningen av en ny typ av kaningulsotsvirus (RHDV2) är stor i Sverige.

Det nya viruset smittar dessutom harar och sjukdomen ser likadan ut hos unga och vuxna kaniner. Det visar Aleksija Neimanis i en avhandling vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Vi har sett att utbredningen är väldigt stor i Sverige. Det nya viruset sprider sig lätt och kan smitta ett större antal arter och fler åldersgrupper än klassiska lagovirus, säger Aleksija Neimanis i ett pressmeddelande.

De första kända fallen av det nya viruset i Sverige upptäcktes 2013, men sjukdomsläget ändrades plötsligt våren 2016. Då rapporterades ett stort antal utbrott i den södra hälften av Sverige både hos vilda och tama kaniner.

– Orsaken till ökningen 2016 är fortfarande okänd, men det vi har sett är att viruset hade förändrats, alternativt så kom en ny stam av det nya viruset till Sverige, eller så skedde både och, säger Aleksija.

Kaningulsot (rabbit haemorrhagic disease, RHD) är en mycket smittsam och allvarlig sjukdom hos vilda och tama kaniner. Sjukdomen upptäcktes på 1980-talet och har spridits runt om i världen. Den ger allvarliga leverskador och leder mycket ofta till att djuren dör. Kaningulsot är en virussjukdom som orsakas av ett lagovirus: RHDV. Under 2010 upptäcktes ett nytt virus hos kaniner, RHDV2, i Frankrike. Den nya virustypen påminner om RHDV, men dödar även unga kaniner och harar, som tidigare inte hade drabbats.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook