Nytt på gång i Vetlanda | Höglandsnytt
Debatt Opinion

Nytt på gång i Vetlanda

Något nytt är på gång i Vetlanda,  nu med förväntningar som stärks på ungmoderaten Christian Janér, som mer än andra i hans parti rör om i de politiska utspelen.

Den 7 juli gör Christian Janér bekant att han ska rädda Alliansen och moderaterna i Vetlanda. Han talar också om att han har tagit på sig det stora och ansvarsfulla uppdraget att få ihop de borgerliga partierna till en allians i Vetlanda kommun. Dagens koalitionsstyre är pinsamt för moderaterna, menar han.

Allianspartierna ska återförenas i Vetlanda, anser Christian Janér. På gång i höst är bildandet av ett ungdomsförbund i Vetlanda kommun: Ung Allians med representanter för Muf, Kdu, Luf och Cuf, som ska visa vad de tycker moderpartierna ska göra, ett slags symbolhandling.

Är detta en förankrad aktivitet då kommer Klas Håkansson (M), Gunilla Hjelm (C), Ingemar Sturesson (KD) och Magnus Olofsgård (FP) att få lägga sina partipiskor i malpåse. De förekommande domptörerna i partitoppar kan komma få omvärdera och inse att även våra ungdomar har framtidsperspektiv och att de vill/kan stiga fram och ta ansvar. Det minsta som ska krävas, idéer och synpunkter ska hanteras med öppenhet och i god demokratisk ordning.

I inlägget från den 7 juli sägs att partierna är medvetna om Christian Janérs arbete som fått vice kommunalråd Klas Håkanssons (M) godkännande. ”Jag vill inte hemlighålla något. Jag vill ge klara besked”, säger Christian Janér.

Med intresse kommer många politiskt medvetna att följa hur de övriga allianspartiernas gruppledare godkänner, Klas Håkanssons ställningstagande att ge ungdomarna mandat att påverka sina moderpartier för en omvärdering att återgå till en alliansstyrd kommun. Det syns vara darrigt i nuvarande maktblock redan efter 19 månader av mandatperioden. Uppstickaren Vetlanda Framåtanda har inte ställt in sig på höger vänster skala men borde påverkas för att kunna ingå i en ny ordning med fempartier som bildar en stark majoritet i vårt Vetlanda.

Kan en 14-åring göra synligt det många talar om, då ser jag läge för att Vetlandamoderaterna lyfter sig i kragen och lever upp till att bli/vara de moderna ”nya moderaterna” och gör synligt vad vill de egentligen i frågor som ungdomarna lyft. När ungdomarna nu spänner sina muskler och för upp framtidsfrågor till öppen debatt, ser jag det pliktskyldigast för tre i toppen av moderatorganisationen att delta med repliker på de utspel som inte minst ungmoderaten Janér spelar ut offentligt. Därför moderaternas gruppledare Klas Håkansson, samt ordförande för Vetlandamoderaterna Björn Rydén och v. ordf. Carl-Axel Bengtsson, redogör för om ni är för eller emot att bilda en mer borgerligt inriktad regering för Vetlandas del, under mandatperioden eller senast efter valet 2014.

Den mängden av inlägg i offentlig debatt, Janérs förmåga att föra upp viktiga politiska organisatoriska frågor på agendan, har väckt mitt intresse för att veta mer om denne unge man. Missa inte, – ni äldre moderater att ta del av den information som finns i sociala medier om ungmoderaten Janér, det syns vara så att han lägger en grund för en raketkarriär som politiker. Han har mer erfarenhet än vad som kan förväntas av en 14-åring som inte ens är valbar till vårt kommunfullmäktige 2014, då på grund av sin ålder. Se mer till engagemanget än att sätta fokus till ålder med förekommande antydningar man, man emellan, om bristande erfarenhet.

Jack Andreén, Vetlanda

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

7 Comments

 1. Har bara en synpunkt på hur bra du verkar tycka de är att han i redan tidig ålder börjat med politik och att han förmodligen kommer ha karriär inom detta. Kommer aldrig någonsin varken lita eller rösta på en person som aldrig haft ett ”riktigt” jobb innan denne blev politiker, å då räknas inte ett sommarjobb på kommunen. Man kan ha fina ideer o.s.v men hur ska man kunna tycka och va med och bestämma saker i detta land om man inte har en aning omhur det fungerar i verkligheten.
  Dom andra politikerna i vetlanda och i sverige överlag får fan ta å rycka upp sig. De kommer gå åt helvete om vi ska lämna över politiken på 14 åringar.

  1. Johan jag tycker att vi ska kunna växla in ungdomar när de med ålderns rätt blir valbara för politiska uppdrag. Det där med sommarjobb eller ditt prat om ”riktigt” jobb blir för mig patetiskt, när vi nu samtalar om en kille som fortfarande omfattas av skolplikt, men ändå är så mogen att han överglänser flera av sina ”mogna” kollegor i egna partiet.
   Engagemang hos unga bör väga tungt när partier nominerar till uppdrag på olika nivåer. Jag liksom du Johan inser behov av uppryckning bland våra politiker. Det känns bra för mig att du ville gå in i debatten, med minnsann friska tag, dessutom ser jag det intressant om du vill ha fortsatt samtal offentligt eller direkt mellan oss.
   Du kan nå mig via e-post: [email protected]

  2. Måste bara svara, har varit aktiv inom matlagningen och arbetat på restaurang i Jönköping samt Lund, och jag vet mycket väl om hur verkligheten funkar Johan, tack!

 2. Det hela är ju bara patetiskt att orera om att ge en 14 åring politiskt mandat i för medborgarna viktiga frågor,man tror ju detär ett avsnitt från barnprogramet BolliBomba, ja se Vetlandas politiker är ju knappast de vassaste knivarna i lådan när man förlitar sig på en 14 årings kunskaper Kan inte Åsa Nisse o Klabbarparn tillsammans med någon lokal Gustav Löksås ta över kommunen o styra o ställa tillsammans med detta 14 åriga pölitiska stjärnskott,då kanske det blir lite blås under galocherna vi alla väntat på.

 3. Så länge partierna beter sig som barn och fryser ut partier de ”inte tycker om” så får de hitta på vilka lösningar de vill, vad de än hör så ger jag inte min röst till några bortskämda skitungar som borde sparkas ner från sina höga piedestaler.
  Nollor…

 4. Christian är en frisk och välkommen fläkt på den ibland så inskränkta politikerhimmeln i Vetlanda.
  Visst finns det politiker som vill synas och ta av kändisskapets sötma men få är de som på allvar liksom Christian vågar och vill utmana till verklig förbättring och förändring.
  Kommunpolitiken handlar inte så mycket om renlärig partipolitik utan mera personvilja och pondus att stå för sina åsikter.
  Jag har mött politiker med mycket moderata åsikter i V och andra partier för den delen med.
  Kan mycket väl förstå att de etablerade inom M kan känna sig hotade av nästa generation men släpp för Gudsskull fram dem som vill även om det inte är direkt i partilinjen.
  Vi behöver ha kvar slagkraftiga och framåt ungdomar i Vetlanda för stadens framtid.
  Vanligtvis så finns det två slags politiker. De som vill och vågar och de som önskar att allt blir som förr. Det känns tryggast så. Arvodena trillar in och man slipper anstränga sig och ta debatt.
  Vetlanda har väl inte under min överblickbara tid sett några radikala förändringar som ligger Vetlanda varmt om hjärtat. Kvarndammen och Centrum.
  Min granne sade härförleden att Centrumplanen redan fanns på 70-talet.
  Så det gäller att vi vågar låta några fler klättra ända upp på grushögens topp i sandlådan.
  Olof Palme hade ett bra uttryck som Christian är ett bra exempel på “ Politik är att Vilja “.

 5. Undrar var mina kommentarer tar vägen är det någon ide att fortsätta kommentera?????

Kommentarer avstängda