Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Nässjö Nyheter Sävsjö Småland Tranås Vetlanda Vimmerby Ydre

NYTT REKORD – Enormt mycket skog i Småland

Hösten 2017 planterades 6,7 miljoner skogsplantor från Södra skogsägarn. Det är en ökning med 600 000 plantor jämfört med höstplanteringen 2016 och 1,9 miljoner fler jämfört med 2015. Totalt levererade Södra 36,3 miljoner skogsplantor under 2017.

För tredje året i rad slår Södra rekord under höstplanteringen. Inte sedan efter stormåren 2005 och 2007 har så många plantor satts på hösten som under 2015, 2016 och 2017. Anledningen är bland annat i ökad digitalisering och bättre kunskap om höstplanteringens fördelar.

– Vi är väldigt glada över att lyckas slå rekord för tredje året i rad. Vår satsning på en mer digitaliserad produktion börjar nu ge effekt i form av högre volym samt bättre och jämnare kvalitet på plantorna. Skogen växer allt bättre idag och de många plantor som sätts under höstarna bidrar starkt till att denna trend håller i sig, säger Johan Jonsson, chef Södra Skogsplantor, i ett pressmeddelande.

Fördelen med att plantera tidigt på hösten är att plantans rötter växer fast i marken direkt efter plantering vilket möjliggör en stark tillväxt under nästkommande år. Av Södras höstlevererade plantor är 90 procent obehandlade eller belagda med mekaniska skydd mot insektsangrepp och är därmed giftfria.

– Vi ser en fortsatt stor efterfrågan på våra mekaniskt skyddade plantor vilket är väldigt positivt för såväl miljön som skogstillväxten. Vi har idag dubbelt så mycket skog som för 100 år sedan och dagens planteringar kommer utgöra grunden för framtidens bioekonomi där trä kan ersätta många andra fossila material, säger Johan Jonsson.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook