Nytt stort vindkraftsprojekt i Eksjö kommun


Statliga kraftbolaget Vattenfall planerar att bygga en vindkraftverkspark i norra delarna av Eksjö kommun.

Vattenfall har ringat in ett stor område i centrala norra delarna av Eksjö kommun norr om Hult, Bruzaholm och Hjältevad.
Enligt Vattenfall blåser det bra i området som av Eksjö kommun pekats ut som lämpligt för vindkraft.
Vattenfall har tecknat avtal med markägare och gjord vindmätningar. Nästa vecka kommer företrädare för vindbolaget till Bruzaholm för ett möte med folket.

Eksjö kommun saknar för tillfället vindkraftverk.
Planer på vindkraftverk i närheten av naturreservatet Skurugata har väckt kraftfulla protester och stoppats tillfälligt av länsstyrelsen.
[Redaktion]


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

10 svar till ”Nytt stort vindkraftsprojekt i Eksjö kommun”

  1. Profilbild för Don Quijote
    Don Quijote

    Vattenfall har slösat bort ofantliga summor och Sverige behöver inte ett enda vindkraftverk så detta sjuka vansinnesprojekt måste stoppas, de störtar oss alla i fördärvet, vindkraft löser inga miljöproblem

  2. Profilbild för mikael
    mikael

    Förnyelsebar energi är lösningen och då är vindkraft en del av den

    1. Profilbild för Mcleods
      Mcleods

      Lösningen på vad? Svensk energiproduktion är idag närmast helt befriad från koldioxidutsläpp, så motivationen för vindkraftverk är helt och hållet politiskt motiverad. När den politiska ”hypen” för vindkraftverk är över, då är det också slut med bidragen och subventionerna.
      En verksamhet som idag, inte ens är lönsam med omfattande subventioner, och helt hålls under armarna med politiska beslut, är en högriskbransch, som borde få vem som helst att dra öronen åt sig. För vem kommer ta ansvar för att riva och återställa marken, när pengarna tar slut?

  3. Profilbild för mikael
    mikael

    Visst sveriges energi produktion är bra men kan alltid bli bätte och så har sverige 12 tickande bomber

  4. Profilbild för Rikard Salander
    Rikard Salander

    Mc Leods: Den svenska energiproduktionen är inte alls koldioxidfri om man tittar på vad Vattenfall har ägnat sig åt utomlands med brytning av brunkol exempelvis. De utsläpp som Sverige och svenska företag står för utomlands räknas också i allra högsta grad, eftersom klimatförändringarna och växthuseffekten är globala frågor som spänner över nationsgränserna och vi måste lösa tillsammans.

    Kärnkraften bör avvecklas stegvis och ersättas med mer förnybar energi istället. Det tyckte svenska folket redan 1980 i dåvarande folkomröstningen. Det är dags att göra slag i saken.

  5. Profilbild för Mcleods
    Mcleods

    Är det verkligen rationellt att bygga vindkraft i Sverige, för att kompensera användningen av kolkraft i Tyskland? Att avvecklingen av kärnkraften har gjort Tyskland ännu mer beroende av rysk gas och kolkraft, är knappast klimatsmart.
    Angående kärnkraft så är det ett fakta att kärnkraften är ett av de absolut säkraste sätten att producera energi.

    1. Profilbild för mikael
      mikael

      Visst själva produtionen är väl ganska ren.Men det är inte uran brytningen sen är det en halveringstid på radiotiviteten uran 238 4.5 miljoner år Sen tillkommer det att vi sitter på 12 stycken tickande kärnvapen

      1. Profilbild för Mcleods
        Mcleods

        Moderna vindkraftverk kräver ett antal sällsynta jordartsmetaller, vilken utvinning och bearbetning innebär stor miljöpåverkan. Dessutom förekommer vid utvinningen andra radioaktiva ämnen, vilket direkt påverkar arbetsmiljön.
        Ironiskt är att just MP, som är vindkraftens främsta förespråkare, motsatt sig utvinning av dessa sällsynta jordartsmetaller i Gränna, just av skälet att det har för stor miljöpåverkan. Bättre att miljöförstöringen sker i Kina, som helt dominerar denna marknad.

        Uran används som råvara vid kärnkraftverk, och uran 238 är den variant som dominerar naturligt, och har halveringstiden 4.5 miljarder år, vilket är tur, för annars hade vi inte haft så mycket uran att utgå från. Avfallet efter användning har delar som har en halveringstid som kräver100000 år för att nå ner till naturlig strålningsnivå. Med upparbetning och transmutation, kan man återvinna avfallet som bränsle, och samtidigt få ner förvaringstiden till några hundra år. Det finns ett politiskt motstånd mot dessa metoder, då ”miljörörelsen” då förlorar sin starkaste invändning mot kärnkraft.

        Kärnkraft är inte lika med kärnvapen, det är oerhört svårt praktiskt, att konstruera ett kärnvapen. Endast möjligt för högt tekniskt utvecklade stater. Se Nordkoreas fiasko vid sin första provsprängning.

  6. Profilbild för stefan
    stefan

    Vindkraften är så inefektiva att saiten ”vindstat.nu” har stängt för allmänheten då den visar produktionen i realtid. Eller närmare ICKEproduktionen. De verk utanför Nässjö står oftast helt still. Så det är bara naiva miljöpartister som tror på tomten, förlåt vindkraften.
    Kärnkraften bör och måste ändå på sikt byggas ut då energibehovet inte kan tillgodoses med fantasifoster

    Vinkraften producerar i snitt ca 14-16% av installerad effekt.

  7. Profilbild för mikael
    mikael

    Ser ju vad som hänt i kärnkraftverk senast i japan som valt att stänga alla sina
    Vindkraft svarar för ungerfär 10 % av sverigen energi som det äri dagsläget