Nytt time out-rum – behandlingshem i Nässjö bryter mot lagen | Höglandsnytt
Nässjö

Nytt time out-rum – behandlingshem i Nässjö bryter mot lagen

Behandlingshemmet Drömhus i Ormaryd mellan Eksjö och Nässjö får nu kritik av Inspektionen för vård och omsorg för allvarliga brister i vården av ungdomar.

[adrotate banner=”28″]
Enligt Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) finns det allvarliga brister på HVB-hemmet för pojkar och flickor med neuropsykiatrisk och/eller psykosocial problematik och/eller skolproblematik i Ormaryd.
Det handlar till stor del om tvångsåtgärder mot ungdomarna, så kallade time-out-rum dit ungdomarna förs när de anses ha betett sig illa.
Ivo har genomfört inspektion och intervjuer under 2013 och kommit fram till att behandlingshemmt bryter mot lagen när det gäller tvångs- och begränsningsåtgärder.
Ivo kräver nu att behandlingshemmet slutar med dessa olagligheter.
Inspektionens tillsyn har bland annat visat att personal på olika sätt ofta separerar ungdomar. Det har främst skett genom timeout till ungdomarnas rum och ibland under tvångsliknande former.
”Ungdomar kan behöva avlägsnas från riskabla situationer, men här förekommer omfattande avskiljning under lång tid. Verksamheten har använt sig av flera olika begränsande åtgärder på ett sätt som inte är tillåtet, och det är brister i ungdomars tillgång till personal”, säger Marica Rostedt, inspektör på IVOs avdelning sydöst, i ett pressmeddelande.

Om inte Ryds behandlingshem åtgärdat olagligheterna innan april kan straff komma att utdömas, meddelar IVO.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook