Debatt

NYTT TV-PROGRAM: så snabbt kan man väcka, duscha och klä på en åldring

I våras lanserades ännu ett nytt tävlingskoncept på tv. I programmet får tittarna möta en undersköterska som på femton minuter ska väcka, duscha och klä på en sjuk gammal person. Uppdraget omfattar även toalettbesök, medicinering och frukost. Påhejad av en programledare med tidtagarur ska undersköterskan klara passet.

Programmet är tack och lov fiktivt. Det är en del av Kommunals brittiska systerorganisation Unisons kampanj för att uppmärksamma bristerna i äldrevården. Syftet är att belysa hur låg bemanning leder till personlig stress och bristande vårdkvalité. Det drabbar både vårdtagare och anställda inom äldreomsorgen då de utsätts för stora risker när nödvändiga resurser saknas.

Även om tv-programmet inte finns på riktigt är passet skrämmande likt många undersköterskors vardag.  Problem orsakade av dålig bemanning, brister i kontinuitet och högt tempo är högst verkliga. Också här i Sverige. Också här i Jönköpings län.

I en helt ny undersökning bland 12 000 medlemmar i Kommunal konstaterar 71 procent av undersköterskorna att bemanningen på arbetsplatsen inom äldreomsorgen är undermålig varje vecka. Färsk statistik visar att i Jönköpings län anser så mycket som 46 procent att bemanningen är så låg att det innebär en risk för de äldre varje vecka eller mer.

Äldre i behov av omsorg ska få det professionella bemötande som bara personer med trygga anställningar och rätt kompetens kan ge. Nyckeln till en god äldreomsorg stavas ökade resurser för en högre bemanning, för rätt bemanning och för en bättre arbetsmiljö för de anställda. En bättre organisering av äldreomsorgen med fler heltidsanställningar och smartare schemaläggning skulle därutöver avsevärt förbättra dagens situation.

Kommunals statistik talar sitt tydliga språk. Högre bemanning i äldreomsorgen är inte en fråga att skjuta på framtiden. Det handlar om nödvändiga och brådskande investeringar som behövs här och nu. Det är dags att satsa på välfärden och ge plats för proffsen – inte för tidtagarur och minutscheman.

Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal
Cecilia Ljungqvist, avdelningsordförande Kommunal avdelning Sydväst

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook