Nyheter

Nytt utjämningssystem bingo för Höglandet

Det s k utjämningssystemet, som ska fördela pengarna mellan rika och fattiga kommuner, har utretts, diskuterats, skrinlagts många gånger om Men nu har en ny utredning blivit klar med sitt jobb. Genomförs den blir effekten positiv för Höglandet.

Det var en gedigen lunta på 330 sidor som placerades på regeringens bord i dag. I den har alla typer av parametrar vävts in, parametrar som skulle kunna ge även glesbygdskommunern möjligheten till anständig tillvaro.

I alla tidigare utredningarna har det varit så att de rika kommunerna får lämna i från sig av överflödet till de mindre bemedlade precis som det var i Sherwoodskogen när Robin Hood jobbade med sin utjämningsprincip.

Men det unik med den här utredningen är att alla partier har varit överens. Därmed skulle det kunna finnas en förutsättning att den snabbt skulle klubbas igenom. I bästa fall kunde den bli effektiv redan 2012.

Men ingen väntar sig att de stora kommunerna ska ge sig utan strid. I Jönköpings län är det två kommuner som får släppa ifrån sig mer pengar än i dag: Jönköping tappar 422 kronor per invånare, Värnamo 389 kronor.

För Höglandskommunerna blir effekten positiv. Aneby får +1 503 kr/invånare, Sävsjö +1 436 kr, Vetlanda +613 kr, Eksjö +316 och Nässjö +136 kronor.

Mest av alla i länet får Mullsjö kommun där det blir + 1 718 kr/invånare.

Ordförande i den här utredningen har varit kommjunalrådet i Markaryd, Bengt Germundsson (KD).

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook