Eksjö Hultsfred Nässjö Småland Vetlanda Vimmerby

”Oerhört stolt” – stort pris till Höglandets vatten

Havs och vattenmyndigheten ger 2016 års vattenmiljöpris ”Sjöstjärnan” till Emåförbundet i Småland.

havvatten
Foto: Havs och vattenmyndigehten

Eksjöpolitikern och Emåförbundets ordförande Anders Gustafsson och styrelseledamoten Bodil Liedberg Jönsson tog under tisdagskvällen emot priset vid Havs- och vattenforum i Göteborg.

– De får priset för ett långvarigt och engagerat arbete med att värna Emåns vattenresurser och vårda, utveckla och återställa värdefulla natur- och vattenmiljöer, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten, i ett uttalande.

Sjöstjärnan är ett nationellt vattenmiljöpris som delades ut för första gången 2015. Havs- och vattenmyndigheten, Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och Sveriges kommuner och landsting (SKL) står bakom priset som innebär 50 000 kronor i prissumma.
Pengarna får användas till sådant som kan bidra till bättre vatten.

Juryns motivering
”För ett långvarigt och engagerat arbete med att värna Emåns vattenresurser och vårda, utveckla och återställa värdefulla natur- och vattenmiljöer. Inom Emåförbundet arbetar kommuner och representanter för olika näringar som jordbruk, skogsbruk och industri, i samverkan med kunskapsuppbyggnad och miljöåtgärder i ett avrinningsområdesperspektiv, helt i vattenförvaltningens anda!”

Emåförbundet bildades 2004 genom att Emåns vattenförbund och Emåområdets intresseförening slogs ihop.
– Jag är oerhört stolt över att vi får denna uppskattning. I över 20 år har jag fått vara ordförande för denna fantastiska organisation där ledorden alltid varit att pratat med varandra och inte om varandra. Emåförbundet har åtta kommuner som medlemmar och till det flera företag, Det finns många särintressen som ska mätas mot varandra och då måste man prata med varandra för att lyckas, sa Emåförbundets ordförande Anders Gustafsson i sitt tacktal.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook