Debatt

Officerare sålde ut Sveriges alliansfrihet

WikilLeaks dokument visar vad många redan förstått. Alliansfriíheten har sålts ut. Och det känns mycket oroande att vår fredliga utrikes- och säkerhetspoltik under senare år, med Carl Bildt i spetsen, är ett minne blott.

Nu håller vi också på att definitivt förstöra Sveriges ställning som fredlig nation genom vårt deltagande i det meningslösa kriget i Afghanistan.

 

En av orsakerna till den förändrade utrikes och säkerhetspolitiken är att det blivit fler militärer i riksdagen och i försvarsutskottet särskilt under 2006-2010.

 

En av de värsta att nedvärdera vår framgångsrika, alliansfria utrikespolitik är folkpartiledaren Jan Björklund. Han har gått igenom Krigshögskolan och är utbildad yrkesmilitär med majors grad.

 

En annan hök som t o m vill sända fler soldater till Afghanistan än vad riksdagen beslutat är Björklunds partikamrat Allan Widman. Han har också gått igenom krigshögskolan och har fänriks grad. Widman är folkpartiets förstanamn i försvarsutskottet. Widman pratar om att ”kriget kan vinnas” utan en tanke på krigets offer eller att Sveriges deltagande ökar risken för en terrorattack i vårt land.

 

Högt i försvarsutskottet satt också moderaten Karin Enström som har kaptens grad. Hon har också gått igenom Krigshögskolan och är sedan 2008 ordförande i Försvarsberedningen.

Enström är enligt wikipedia syster till Henrik Landerholm och till Louise Landerholm, kommunalråd i Uppsala, som är gift med riksdagsman Per Bill (m). Henrik Landerholm (m) har drillats på krigshögskolan. Har varit yrkesofficer med majors grad och var tidigare ordförande i försvarsutskottet. Tala om politisk inavel på hög nivå.

 

Det är mycket allvarligt att en grupp officerare fått så stort inflytande på svensk försvars- och utrikespolitik. De tycks helt sakna känsla för att Sverige kan spela en mycket större och viktigare roll som fredsbevarare.

 

Nej, läs Sveriges historia och återgå till den traditionella försvars- och utrikespolitiken som grundlades av den förste Bernadotten, Jean Baptiste Bernadotte och som sedan stärktes vid arbetar- och bonderörelsens framväxt. Med Karl XIV Johan inleddes 1818 den bästa utrikespolitiken Sverige haft och som gett oss en välsignad fred i snart 200 år.

 

Då hade den bedrövliga adeln och krigstokiga kungar hållit på att kriga i århundraden. Hoppas att det nyvalda försvarsutskottet ska medföra en återgång till en fredsbevarande utrikespolitik, civilt och humanitärt bistånd, som Sverige är bäst på.

 

RUNE LANESTRAND

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook