Nyheter Vetlanda

Olika versioner om skjutning i Pauliström

Ett skott för att skrämma och hota eller inte. Meningarna gick isär i Eksjö tingsrätt på onsdagen om vad som egentligen hände augustikvällen ifjol i en by norr om Pauliström.

Många dumheter begicks en kväll i mitten av augusti i Pauliströmstrakten. Grabbgänget som skulle fira svensexa frågade aldrig markägaren om de fick ställa en badtunna på hans mark. Markägaren i sin tur kom till festen med ett skarpladdat gevär i hand och avlossade ett skott som skrämde svensexedeltagarna.
På onsdagen var fallet uppe i Eksjö tingsrätt.

De målsägande mannen menar att markägaren kom till festplatsen med gevär i hand, ett gevär som han visade var skarpladdat. Han ska ha svept med geväret på ett sådant sätt att det kändes hotande.

I bakgrunden döljer sig också en familjetragedi. Målsägande hade lånat sin svärmors stuga för att fira en svensexa. Svärmoderns bror ägde en stuga intill med mark vid en sjö. Han tillfrågades aldrig om festen och blev överraskad när han såg en badtunna stå intill sin stuga. Därför blev han också förvånad när kvällen efter upptäckte nio män badande och festande kring badtunnan. Men han var inte arg och tänkte inte använda geväret för att hota eller skjuta på någon.

Åklagaren gav ett svagt intryck i rätten och frågade aldrig ordentligt varför den åtalade tog med sig geväret ned till badtunneområdet, om tanken nu aldrig var att hota eller skjuta.

Men sedan kom skottet. Den åtalade hade lämnat festområdet när ett skott brann av. Svensexedeltagarna (bland dem yrkesofficerer) blev mycket rädda och gömde sig bland annat i en grop.
Den åtalade menar att han sköt i luften och aldrig menade det som ett hot. Han kunde dock inte svara på varför han sköt när åklagaren frågade.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook