Höglandet Hultsfred Småland Vimmerby

Omfattande skadedjursangrepp – skogen hotas

Just nu pågår ett omfattande angrepp av röd tallstekel på många håll i södra Sverige. Det handlar om larver som äter upp tallarnas barr.

Statliga myndigheten Skogsstyrelsen, med säte i Jönköping, uppmanar dock skogsägare till lugn.

För några veckor sedan upptäcktes de första utbrotten av röd tallstekel i Kalmar län, när Skogsstyrelsens konsulenter var ute i fält. Just då fanns ingen direkt uppfattning om hur omfattande angreppen var. Men sedan dess har rapporterna om kalätna tallar duggat tätt och när sedan forskare vid SLU, som nära följer stekelns utbredning, rapporterade om fler fall runt om i södra Sverige, kan Skogsstyrelsen nu konstatera ett större utbrott av skadeinsekten.

Utbrott har konstaterats i bl a stora delar av östra Småland.
– När vi ni får rapporter från så många håll kan vi slå fast att det är ett stort utbrott. Vi kan inte utesluta att den finns på många fler platser i södra Sverige, säger Gunnar Isacsson, insektsexpert på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Stekeln är just nu i larvstadiet och äter upp trädets gamla barr, men rör inte nya skott. Det gör att tallarna får bruna halvätna barr men även kala barrlösa grenar. Angreppen kan göra att träden blir något nedsatta och därmed mottagliga för andra skadedjur, men i nästan alla fall återhämtar sig tallen.

– Därför är vårt råd till skogsägarna att noga titta över sin skog och ta reda på om det handlar om röd tallstekel. Är de nya skotten kvar så är det sannolikt så och då kommer tallarna vara gröna och fina igen senare i sommar. Det kan se dramatiskt ut men skogsägarna kan lugnt sitta kvar i båten, säger Gunnar Isacsson.

Röd tallstekel brukar återkomma i cykler om knappt tio år. En orsak är att den röda tallstekeln efter några års angrepp självdör av ett virus som tar död på populationen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook