Hur får vi demokratiska partier och politiker?

I dag är Sverige en skendemokrati. Grunden till detta är att åtminstone de fem partierna, S, M, C, FP och KD samt deras riksdagsledamöter inte är demokrater. Det är helt klart att de inte följer grundlagen (vår konstitution). Detta har till och med den främsta granskaren av våra lagar – Lagrådet – konstaterat.
Detta gjorde man då riksdagen helt grundlagsstridigt ändrade Regeringsformen 2002. Det gjorde man för att kunna överföra mer makt till EU utan att höra folket. Efter EU-inträdet har brotten mot vår grundlag och därmed demokratin accelererat. Vi medborgare måste nu ta upp striden mot dessa demokratins fiender.
Vad orsaken är att man helt ignorerar grundlagens portalparagraf, ”All offentlig makt utgår från folket”, kan givetvis ha flera orsaker.
En kan vara, som både Tage Erlander och Olof Palme varnade för. Nämligen att den intellektuella nivån ligger på så låg nivå hos riksdagsledamöterna att de varken förstår eller vill följa vår grundlag. Det kan också vara politikernas, partiernas och myndigheternas förakt för folket genom att partierna stelnat på grund av ålder. En särskilt bidragande orsak är sannolikt också att man numera föds in i partiet och att i dag kanske flertalet aldrig haft ett riktigt arbete och fått uppleva hur arbete och samhälle fungerar. Detta gäller också i hög grad våra myndigheter. Det går inte att komma direkt från skolbänken och tro sig kunna verka som allmänhetens tjänare.
När man i dag kritiserar politiker för maktmissbruk och vanskötsel blir svaret oftast:
”Ja men ni kan ju avsätta oss efter mandattidens slut”. Ja, även om detta vore möjligt så är det inte lösningen på brotten mot demokratin.
Om vi ser till perioden från EU-inträdet så har riksdagen tagit en mängd grundlagsstridiga beslut utan att de förankrats i val eller genom folkomröstning. Ett exempel. Vad hjälper det att eventuellt kunna avsätta hela riksdagen, om denna under mandatperioden träffat överstatliga avtal med EU eller andra organisationer utanför Sverige? De gäller ju även om vi får en ny riksdag! Så man kan säga att olyckan redan är skedd. Men detta förstår eller vill inte politikerna förstå pga bristande begåvning eller rent ut maktmissbruk.
Det senaste exemplet är den så kallade Finanspakten som såväl Alliansen som s godkände. Detta senaste exemplet är synnerligen allvarligt eftersom man samtidigt garanterar svenska folket att vi inte kommer att anslutas till Euron om inte folket godkänner detta vid en ny folkomröstning. Trots detta godkänner man en pakt som just berör Eurofrågan! Glömskan verkar så gott som total. Jag skulle här kunna räkna upp ett stort antal av riksdagen fattade beslut som strider såväl bokstavligen som moraliskt mot grundlagen och demokratin, men då skulle det ta allt för stor plats.
De medborgare som fortfarande är för demokrati och anser att det är vi och våra barn och barnbarn som framöver skall forma det svenska samhället bör agera innan det är försent.
Jag föreslår därför att i stället för ett parti, bildar vi en demokratirörelse som kan samla alla demokrater oavsett partitillhörighet eller ideologi. Om vi accepterar status quo (hittillsvarande tillstånd) kommer snart den dagen då vi tvingas leva i ett helt ofritt samhälle. Som det ser ut i dag kommer våra politiker mer än gärna att överlämna all makt till en ”elit” i EU. Då har vi verkligen svikit de förfäder som gett oss vår frihet och välfärd. Men vi sviker också våra barn och barnbarn.

Olle Ljungbeck


Publicerat

i

,

av

Etiketter: