Kräver mer demokrati i Sävsjö kommun

”Varför anser Sävsjö Kommun, med styrelseordförande Stefan Gustafsson (kd) i spetsen, att sammanträden i nämnder och styrelser alltid skall vara stängda för allmänhet och press?”, undrar Johannes Ljung (mp) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Varför är sammanträden stängda för allmänhet i Sävsjö?

Insyn och öppenhet borde vara honnörsord i all kommunal verksamhet. Det skiljer sig väldigt mycket från kommun till kommun hur man hanterar öppenhet och insyn.  Frågan har dessutom aktualiserats i samband med de händelser som skett i Nässjö. Där pressen stängts ute från allmänna möten i samband med förslag till ny skolorganisation.  Sävsjö kommun är tyvärr ännu slutnare än så.

Kommunfullmäktigesammanträdet är naturligtvis alltid öppet och allmänheten hälsas välkommen. Här har man till och med investerat i Webb-TV . De som inte kan närvara personligen, kan sitta hemma i hemmets vrå och titta.

Men Kommunstyrelsen, övriga nämnder och styrelser i Sävsjö kommun diskuterar och avgör beslut i slutna rum. Samtidigt står det i Sävsjö Kommuns Utvecklingsstrategi (US) ”Ungdomars inflytande i politiken ska uppmuntras och insatser för att öka valdeltagandet ska genomföras.” Uppmuntrar man ungdomar genom att stänga dem ute? Ökar man valdeltagandet genom att stoppa journalister från att rapportera från politiken?

Vi kan se flera positiva effekter av större öppenhet. Det skulle innebära att alla är välkomna att lyssna till de förtroendevaldas diskussioner och beslut.  Syftet med öppna sammanträden är att nå en större öppenhet och hitta nya former för utveckling av den lokala demokratin. Genom frågestunderna i anslutning till mötena, ges också en ny möjlighet till dialog mellan medborgare och förtroendevalda.

När ett ärende avser myndighetsutövning eller om det förekommer uppgifter som omfattas av sekretess måste naturligtvis dörrarna stängas. Det skulle innebära att ärendelistan till ett sammanträde kan vara uppdelad i en öppen del och en stängd del. Det vore ytterst nämnden/styrelsen själv som bör avgöra, om det även av andra skäl, bedöms vara behov av att viss del av ett sammanträde inte kan hållas öppet.

Skolklasser eller andra större grupper skulle kunna besöka ett öppet sammanträde genom att föranmäla sitt intresse. Detta ger en möjlighet att ta del i det politiska livet i praktiken, och ge en möjlighet för pedagoger att visa samhällsorientering i realiteten.

Genom ett tillägg av en paragraf i kommunallagen, Kap 6 § 19a, (SFS 1994:690) som trädde i kraft 1 juli 1994 kan kommunala nämnders och styrelsers sammanträden hållas offentliga. Varje kommun väljer själv.

En av demokratins grundfundament är möjlighet till insyn och påverkan. Vi i Miljöpartiet inser vikten av lokal demokrati. Varför anser Sävsjö Kommun, med styrelseordförande Stefan Gustafsson (kd) i spetsen, att sammanträden i nämnder och styrelser alltid skall vara stängda för allmänhet och press?

Johannes Ljung, ordförande, miljöpartiet de gröna i Sävsjö


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

7 svar till ”Kräver mer demokrati i Sävsjö kommun”

  1. Profilbild för Bekymrad
    Bekymrad

    Demokrati i Sävsjö !!
    Ja om den heter Demokrati Gustafsson / Jarfjord…
    Det går lätt att konstatera att Sävsjö är en märklig kommun. Webb-TV går bra på kommunfullmäktige, men det händer ju aldrig något inga debatter utan allt hänvisas till kommunstyrelsen, nämnder.

    Stefan Gustafsson driver i hop med Ingvar Jarfjord en tvåmans orkester och styr allt i Sävsjö allt sker i kommunstyrelsen där ingen enligt uppgift säger ett pip, för att Stefan Gustafsson /Jarfjord driver ihop stenhårt frågorna.

  2. Profilbild för Johannes Ljung
    Johannes Ljung

    Det är viktigt att medborgarna har en rimmlig möjlighet att se processerna bakom beslut som fattas.
    Jag tror kanske inte egentligen att så fantastsikt stora skaror åhörare skulle strömma till nämdernas möten om de hölls öppet – men det är en väldigt stor och viktig skillnad på att känna att man har möjlighet att ta del av processen jämfört med att känna att man stängs ute.

    En öppen demokratisk process kan dessutom föda engagemang – är min övertygelse.

  3. Profilbild för Ingvar Jarfjord
    Ingvar Jarfjord

    Finns det någon kommun där man tillämpar ”öppna sammanträden” i kommunstyrelsen? Förslagsställaren har uppenbarligen mycket begränsad erfarenhet av praktisk kommunal verksam på kommunstyrelsenivå.

    IRJA

    1. Profilbild för Ej begränsad Sävsjöbo
      Ej begränsad Sävsjöbo

      På tal om begränsad erfarenhet, i Vetlanda kommun använder sig kommunstyrelsen av en offentlig och en icke-offentlig del på sina möten.

  4. Profilbild för Etelka Huber (mp)
    Etelka Huber (mp)

    Det finns ”öppna sammanträden” även i Kommunstyrelsen. Vetlanda kommuin användr sig av en offentlig del och en som inte är öppen i Kommunstyrelsen. Denna möjlighet har Johannes Ljung mycket väl beskrivit i debattartikel. Ingvar Jarfjord (c), borde med sin långa praktiska erfarenhet, veta att det finns kommunstyrelsesammanträden som hålls helt/eller delvis öppna i andra kommuner. Jarfjord, som är kommunfullmäktiges ordförande i Sävsjö, har naturligtvis all möjlighet att påverka i den riktningen även i Sävsjö. Om han vill.

  5. Profilbild för Daniel Andersson
    Daniel Andersson

    Mycket bra initiativ Johannes, all politiskt beslutsfattande mår bra av transparens och öppenhet. Alltför många beslut i Sävsjö tas bakom slutna dörrar och Ingvar Jarfjords kommentar är ett tydligt tecken på att de styrande vill att det förblir så. Förmodligen har man mycket att dölja och det förs diskussioner som inte protokollförs. Dessutom tycker jag att Jarfjords kommentar är ett tydligt tecken på härskarteknik där han försöker förringa en yngre politikerkollega och det borda han hålla sig för god för. Stå på dig Johannes vi behöver fler i Sävsjö som ifrågasätter inrotade maktstrukturer. Jarfjords kommentar är bara ett tecken på rädsla och oro för att bli ifrågasatt. Fortsätt på din inslagna linje så har du min röst 2014, stofiler som Jarfjord går det tretton på dussinet i den här kommunen och vi behöver verkligen inte fler utav dem.

  6. Profilbild för Johannes Ljung
    Johannes Ljung

    Visst Ingvar – jag har -”mycket begränsad erfarenhet av praktisk kommunal verksam på kommunstyrelsenivå” som du uttrycker det.
    Men även med det i beaktande vore det säkert möjligt att svara på frågan – om man vill…….

    För mig är demokrati något väldigt grundläggande och viktigt – något som vi måste vara rädda om. Ger man ”vanliga” människor möjlighet till insyn och deltagande får man så mycket lättare deras förtroende och engagemang tillbaka som belöning.

    Glöm inte bort att det inte är dina frågor som dessa sammanträden,styrelser och nämder behandlar – det är inte heller mina frågor.

    Det är VÅRA frågor – alla kommuninnevånares.