Kulturhusutredning tittar bara på ett alternativ – borde finnas fler intressenter

”Fortfarande saknas det en framtagen kravspecifikation med innehållsbeskrivning. Ingen periodvis avstämning har gjorts med kommunstyrelsen. Lämpligt vore att i god tid undersöka och finna fler alternativ för ett kulturhus”, skriver Vetalanda kommuns oppostion (vf, fp) på Höglandsnytt Debatt.

Utredningsfasen för musik- och teaterhus (kulturhus) i Vetlanda. Vi har i tidigare debattartikel, vecka 39, redovisat de ekonomiska förutsättningar som gäller för tillkomsten av ett kulturhus enligt det enda förslag som presenterats inom den s k styrgruppen”, skriver

Vi kan emellertid notera att ett beslut i en så pass omfattande fråga bör föregås av ett mera allsidigt underlag. Dessutom måste en koppling ske till kommunens ekonomiska planering och förutsättningar.

I maj 2011 tog kommunstyrelsen beslut om en styrgrupp som fick i uppgift att ta fram ett underlag för lokalisering, utformning och innehåll.

Styrgruppen fick i uppgift att belysa två olika alternativ. Det hittills framtagna underlaget har ensidigt belyst ett alternativ med lokalisering vid nuvarande Folkets Hus. Fortfarande saknas det en framtagen kravspecifikation med innehållsbeskrivning, samverkansmöjligheter, samutnyttjande, koppling till kommersiella aktörer, alternativa driftsformer etc.

Ingen periodvis avstämning har gjorts med kommunstyrelsen som gav gruppen uppdraget. Lämpligt vore att i god tid undersöka och finna fler alternativ för ett kulturhus som beskriver verkligt behov med driftkostnadseffekter som samtidigt ej är kopplat till uppförandet av bostäder. För bostadsbyggandet borde  finnas flera intressenter inkluderat kommunens eget bolag, Witalabostäder.

Jan Johansson, vetlanda framåtanda
Magnus Olofsgård, folkpartiet liberalerna

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: