Nässjö Vetlanda

”Oroväckande” – fler bränder och olyckor i Nässjö och Vetlanda

Antalet insatser för Höglandets räddningstjänstförbund (HRF) i Nässjö och Vetlanda kommuner ökade under förra året jämfört med 2014.

Inom Nässjö och Vetlanda kommuner gjordes 999 utryckningar förra året, en ökning med 68 stycken jämfört med år 2014.
Den största ökningen står insatser vid trafikolyckor för där bland annat antalet viltolyckor ökat men också olyckor med oskyddade trafikanter så som gående och cyklister.
När det gäller insatser vid trafikolyckor var ökningen 18 procent jämfört med 2014.
”Vi ryckte ut på 183 trafikolyckor förra året. Så hög siffra har vi inte haft sedan 2010”, säger Thomas Ljunggren, ställföreträdande räddningschef på Höglandets räddningstjänstförbund, i ett pressmeddelande.

Statistik från Höglandets räddningstjänstförbund visar att insatser till brand i byggnader ökade med 15 procent under 2015 jämfört med 2014, men inte till den nivån som det var innan 2013.
”Tyvärr ser vi att det fortfarande saknas brandvarnare i många bostäder vilket är oroväckande. Brandvarnare är en billig livförsäkring som alla ska ha”, säger Thomas Ljunggren.

Anlagda bränder
”Något som vi tyvärr var drabbade av under förra året är anlagda bränder, främst under september månad med ett 15-tal misstänkta anlagda bränder i byggnader, containrar med mera”, säger Thomas Ljunggren.
LÄS MER: Polisen jagar Höglandspyroman efter 15 bränder
De senaste åren har också insatser vid sjukvårdslarm och hjärtstoppslarm ökat kraftigt. Sammanlagt ryckte Höglandets räddningstjänstförbund ut på 102 larm av denna typ i Nässjö och Vetlanda kommuner under 2015 och av dessa var det övervägande larm på grund av hjärtstopp.
Inom vissa områden ser Höglandets räddningstjänstförbund en minskning av antalet utryckningar. Här sticker bränder som uppstått någon annanstans än i en byggnad, exempelvis skogsbränder, ut med den lägsta siffran på många år.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook