Otäcka bakterier på Höglandet – många allvarligt sjuka


Under september och oktober smittades omkring 130 personer på Höglandet och Jönköpings län av campylobakter-infektion, mer än dubbelt så många jämfört med september – oktober ifjol.

Allt fler drabbas av bakterien som vi kan få när kycklingkött inte hanteras på rätt sätt.

– Just nu vårdas flera patienter med allvarlig campylobakterinfektion på infektionskliniken, något vi inte varit med om på flera år. Orsaken till infektionerna är samma typ av campylobakter som ökar hos de stora producenternas kycklingar, framförallt hos färsk kyckling, säger smittskyddsläkare Peter Iveroth i ett uttalande.

Campylobakter är den bakterie som orsakar magsjuka hos flest personer i Sverige och antalet fall har ökat kraftigt, inte bara i Jönköpings län utan i hela landet.

– Den viktigaste åtgärden är att vi konsumenter måste lära oss att hantera kycklingfilé på ett korrekt sätt så att vi inte sprider bakterierna på skärbrädor, knivar och händer till maträtterna vi serverar! Kycklingen måste dessutom vara väl genomstekt, den får inte vara rå i mitten, säger smittskyddsläkare Peter Iveroth.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: