Hultsfred Vimmerby

Otäckt – läkarna struntade i cancern, nu kan den inte opereras


Misstankar om att mannen led av cancer utreddes inte och cancern hann växa till sig och kan inte längre opereras.
Ledningen för primärvårdsförvaltningen vid landstinget i Kalmar län har gjort en anmälan enligt lex Maria eftersom en cancermisstanke inte utretts vidare.

Fallet rör en 70-årig man som sökte vårdcentralen för obehag i ljumsken. Vid kroppsundersökningen och provtagningen var fynden normala och det fanns inga andra symtom. Vid ultraljudsundersökning av buken sågs som ett bifynd en misstänkt cysta i bukspottkörteln.

Fortsatt utredning som gjordes i nära anslutning till den första undersökningen med skiktröntgen och magnetkamera gav stark misstanke om cancer i bukspottkörteln vilket inte beaktades i det första skedet utan utredningen riktades mot oklara förändringar i levern som senare visade sig vara godartade.

”Patienten remitterades för bedömning på medicinklinik utan att man uppmärksammade cancermisstanken. Först vid en uppföljande röntgenkontroll cirka fem månader efter den första sågs en tydlig storlekstillväxt av cystan och patienten remitterades till kirurg. Vid operation med avsikt att försöka avlägsna tumören har man funnit att man inte kunde få bort den i sin helhet. Provtagning har visat cancer och patienten har fått påbörja cellgiftsbehandling”, berättar chefläkare Mattias Alvunger i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook