Otålighet och oro mötte boministern

Det mullrade i direktörsleden när bostadsminister Stefan Attefall kom till Sävsjö och mötte den församlade husbranschen, organiserad i TMF. Ministern lovade verka för långsktiga förändringar. ”Vi behöver ändringarna nu!” fräste en hus-VD bistert.

Det här mötet mellan den ansvarige ministern och nio husföretagare kan nog betecknas som tämligen unikt. Några klara besked eller löften om förändringar levererades dock inte – och det hade väl knappast heller ingen väntat sig. Men man fick säga vad man hade på hjärtat och vad boministern hade att anföra till sitt försvar.

Exakt vad som sades under det drygt timslånga samtalet mellan parterna (där även kommunalråd från höglandskommunerna och regionförbundstjänstemän var närvarande) är inte i detalj känt. Men temat var givet: branschen måste få se lättnader i allehanda regelverk, en översyn av bolånetaket och förenklingar i den kommunala hanteringen av bland annat bygglovsärenden.

Willa Norduics VD Hans Persson konstaterade vid den efterföljande presskonferensen att Sverige behöver 40 000 nyproducerade bostäder per år. Alla varken kan eller ska vara villor. ”Jag är inte kräsen – bara det byggs!”

Peter Björk, VD på Sävsjö Trähus, konstaterade att det nu mest bara är en fråga om att överleva. För att det ska lyckas är det långsiktiga spelregler som gäller – samtidigt som alla vet att en förändring av bo- och byggmarknaden aldrig går snabbt. Han ville se en plan för hur Sverige ska kunna få de 40 000 nya lägenheter per år som behövs – först då kan företagen börja planera. Enhetliga krav för energianvändningen och reviderade energiregler för små hus är ett par av många förhoppningar.

Peter Ström hade också ett krav på att kommunerna jobbade efter enhetliga regler.

På detta nappade Stefan Attefall snabbt – får man bara in informationer till regeringskanslietn skulle man nog kunna sätta fart på kommunerna. Det skulle ju också se bra ut i marknadsföringen av regeringen.

Stefan Gustafsson erkände att man inte i Sävsjö (och uppenbarligen innan annanstans heller) knutit upp SKL, den egna fackorganisation3en, för att få hjälp med utformningen av enhetliga regler.

Det här fredagsmötet löste inga knutar. Och förmodligen tyckte Stefan Attefall innerst inne att husföretagen hade rätt i kritiken av att förändringsarbetet gick långsamt. Småhusbyggandet har ju faktiskt varit i konstant kris sända sedan de senaste finanskrisen utan att regeringen varit särskilt aktiv.

Men kanske kan det börja hända saker nu. Bolånetaket ska t ex under hösten granskas av finansinspektionen, bostadsministern tycker att en reducerad byggmoms kunde vara intressant – men däremot inte ROT.

Stefan Attefall tyckte att han och regeringen vidtagit en del åtgärder för att minska branschens problem ”och konjunkturen kan vi inte göra något åt”. Vad han har i pipeline i närtid var nog däremot inte så mycket.

Hans Persson kunde inte dölja sin besvikelse.

Medan man väntar på någon form av stimulansåtgärder lär varslen i de trärelaterade branscherna komma att dugga allt tätare. Några lättnader på den här sidan årskiftet lär inte vara att vänta.

Men däremot räknar husbranschen med att det nätverk man nu fått ska leva vidare. En arbetsgrupp ska skapas för att kanalisera tankar, krav och idéer vidare till regeringskansliet ska skapas.

Så även om utfästelserna från ministern denna dag blev få, kan man förmoda att samtalet mellan Stefan Gustafsson och Hans Persson för några månader sedan ändå lutvecklades till en plattform för framtida utveckling.

FOTNOT:Stefan Attefall vill behålla Göran Hägglund som partiledare.


Publicerat

i

av

Etiketter: