Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda

OTROLIG UTVECKLING: Arbetslösheten på Höglandet är lägst i hela Sverige

 I september var arbetslösheten i Jönköpings län lägre än för ett år sedan, och bland inrikes födda var den lägst i riket, visar senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen. Men det är framför allt dem med minst avslutad gymnasieutbildning som gagnas av den heta arbetsmarknaden.

I september gick över 1 200 arbetssökande ut i jobb i länet, vilket är ungefär lika många som förra året. De senaste siffrorna visar dock att en större andel av länsborna fick jobb jämfört med riket i genomsnitt, vilket är ett av flera tecken på att arbetsmarknaden är het. Totalt var 10 800 personer inskrivna som arbetssökande i september, motsvarande 6,3 procent. Det är en minskning med omkring 200 personer jämfört med samma tid förra året. Färre skrev också in sig som arbetssökande under månaden; 720 personer jämfört med 850 förra september.

– Under sommaren har vi sett en minskning av nyinskrivna födda utanför Europa, och tillsammans med att arbetslösheten går ned bland personer födda i Sverige och Europa innebär det att den totala arbetslösheten börjat sjunka igen, säger Johanna Buchalle, arbetsförmedlingschef i Värnamo, i ett pressmeddelande

Bland inrikes födda var arbetslösheten 2,7 procent i slutet av september, vilket är den lägsta siffran på tio år och lägst i riket.

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook