Fotboll Nyheter

OTROLIGT – Fyllefesterna på väg att försvinna

HJÄLP! Vad är det som händer? Är det civilisationen som blivit populär igen? 40 procent färre kraftigt berusade personer på allsvensk fotboll jämfört med för två år sedan, visar en ny undersökning.

Jämfört med den blåsstudie som genomfördes 2015 bland besökare på Friends Arena och Tele2 Arena inom ramen för Fotboll utan Fylla visar helt nya siffror från 2017 års mätning att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat allsvenska fotbollsmatcher.

Resultatet från skådespelarstudien som genomförts i år visar även att andelen kraftigt berusade personer som nekats inträde på arenorna har ökat med 154 procent och att andelen kraftigt berusade personer som nekats att köpa alkohol inne på arenorna har ökat med 78 procent jämfört med 2015.

I början av 2016 lanserades satsningen Fotboll utan Fylla där IQ och STAD tillsammans med de allsvenska fotbollsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby arbetar för att skapa en ännu bättre fotbollsupplevelse genom att minska andelen kraftigt berusade personer i samband med fotboll. Årets blåsstudie genomfördes bland 2514 besökare på Tele2 Arena och Friends Arena i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat 8 allsvenska matcher under fotbollssäsongen 2017. Årets skådespelarstudie genomfördes i samband med 6 allsvenska matcher under fotbollssäsongen 2017.

– Att vi redan efter så pass kort tid kan se så stora förändringar när det gäller exempelvis andelen kraftigt berusade personer är otroligt roligt. Det tyder på att sättet vi jobbar på, i kombination med det stora engagemang och hårda arbete från alla inblandade i Fotboll utan Fylla, fungerar, säger Johanna Gripenberg, sektionschef på STAD, i ett pressmeddelande.

Inom ramen för Fotboll utan Fylla har det genomförts flera olika konkreta åtgärder, exempelvis:
– Bättre samverkan och tätare kommunikation mellan alla berörda parter.
– En anpassad utbildning i ansvarsfull alkoholservering till krogpersonal utanför arenorna samt till serveringsansvarig och entrépersonal vid respektive arena.
– Cirka 1300 personer från klubbarna, restauratörerna och arenorna har genomfört en nyutvecklad webbutbildning kring ansvarsfull alkoholservering.
– En fördjupad utbildning kring frågor kopplat till alkohol bland anställda med personalansvar från klubbarna, arenorna och restauratörerna.

– Resultaten från både blås- och skådespelarstudien visar att arbetet som genomförts i Fotboll utan Fylla har haft effekt. Att andelen kraftigt berusade personer har sjunkit med 40 procent är fantastiskt och jag tror verkligen att detta kommer resultera i en ännu bättre fotbollsupplevelse för besökarna, säger Anna Kervall, tf vd på Systembolagsägda IQ, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook