Över 100 katter dödade – ring polisen! | Höglandsnytt
Höglandet

Över 100 katter dödade – ring polisen!

Varje dag dör mer än en katt i trafiken och varje månads skadas hundratals. September och oktober är de månader då flest katter blir påkörda. Har du koll på ditt ansvar som bilförare och vad du ska göra om du kör på en katt?

–   En katt som blivit skadad försöker nästan alltid gömma sig eller fly. Risken att katten springer från platsen är stor och då kan den vara väldigt svår att hitta. Men en skadad katt behöver tas till veterinär, därför bör man leta kring olycksplatsen, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande.

När katten är funnen, bör du skapa dig en uppfattning om hur skadad den är, samt ringa polisen och ta katten till veterinär så fort som möjligt. Om katten är chipmärkt, är det enkelt för veterinären att hitta ägaren och underrätta honom eller henne.

–   Var försiktig när du lyfter katten – en skadad och rädd katt kan försöka att bitas eller rivas på grund av smärtan och det är inte bra att bli biten av katter. Linda gärna en filt eller handduk om den, och lyft katten i den. Även om katten ser ut att må bra kan den ha fått inre skador som ger symptom först senare. Och vice versa – en illa tilltygad katt kan mycket väl tillfriskna med rätt behandling, säger Lotta Möller.

Ring polisen oavsett om katten är skadad eller avliden. Generellt är det inget lagbrott att köra på en katt. Såvida bilföraren håller sig till trafikreglerna är han eller hon inte ansvarig för olyckan och heller inte skyldig att ersätta kattägaren för skador på katten eller räkningar från veterinären. Men alla situationer är unika. Om föraren agerat vårdslöst och som en följd av det kört på en katt kan situationen var en helt annan.

Tänk på att det bara är polis eller veterinär som får avliva en skadad katt.

Gör så här om du kör på en katt:

  • Stanna bilen, ställ ut varningstriangel – värna om din egen säkerhet
  • Se efter hur det gick för katten
  • Meddela polisen eller djurets ägare – om telefonnummer finns tillgängligt på halsbandet
  • Se till att katten snarast kommer till en veterinär

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook