Nässjö Nyheter

Över 400 felaktiga underskrifter för folkomröstning i Nässjö

417 underskrifter om krav på folkomröstning om Nässjö kommuns skolplan underkändes av kommunledningen. Trots det hade tillräckligt många skrivit under för att kravet ska tas upp av kommunfullmäktige i mars.

Kraven på en folkomröstning om främst Centralskolans planerade nedläggning resulterade i en namninsamling där 3 024 underskrifter lämnades in till kommunen. För att en folkomröstning ska kunna genomföras krävs enligt lagen att 10 procent av de röstberättigade i kommunen skriver under.
När nu kommunchefen Jan Sundman låtit gå igenom underskrifterna visar det sig att 60 personer hade skrivit under mer än en gång och 357 personer inte fanns i befolkningsregistret. Återstod alltså 2 597 underskrifter. Detta är, enligt Jan Sundman, 268 underskrifter mer än vad som krävdes för att fullmäktige ska ta ställning till frågan.

Frågan tas upp av kommunfullmäktige den 21a mars. Innan dess, den 1a mars, planeras en demonstration för en folkomröstning. Den politiska ledningen (s,v, c, fp) gjorde tidigare upp med moderaterna i oppositionen om att säga nej till en folkomröstning. De kan göra det eftersom de har mer än 2/3 av rösterna i fullmäktige.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

6 Comments

 1. Arbetsgruppen ”Rädda Centralskolan- genom folkomröstning”, som alla är välkomna till, träffas på månadag den 18:e mars klockan 18.00 på Sörängens Folkhögskola. Där planeras detaljerna för en Demonstration den 1:e mars. Frågan om en folkomröstning kommer upp i Nässjö Kommunfullmäktige den 21 mars. Det behövs bara 19 utav 57 ledamöter som säger ja till en folkomröstning. Då går det igenom. Därför är det väldigt viktigt att påverka ”sina” politiker på det sätt man finner bäst. Ringa, maila, prata och/eller demonstrera. Det kan komma att bli en väldigt jämn omröstning i Nässjö Kommunfullmäktige. Det är inte alls säkert att man följer partilinjen i denna fråga, som handlar om lokal demokrati och folkligt engagemang. Självklart måste de folkvalda lyssna på folket…eller?

   1. Oj då, blev lite tokigt i hasigheten…rätt datum för planering ska vara 18 februari, kl. 18.00. Den som vill hjälpa till är välkommen.

 2. Nej, tvärtom. Kravet är att inte 2/3 av ledamöterna säger nej till en folkomröstning. Det måste alltså vara 2/3 av 57 ledamöter = 38 som aktivt säger nej, alltså antingen röstar ja eller lägger ner sin röst.

  Jag säger bara: det är allmänna val 2014! Då röstar vi på dem som visat att de lyssnar på medborgarna.

 3. Ja det är val 2014, och redan nu i mars kan vi få se vilka som är värda sin plats kmf.
  Att spotta oss medborgare och demokratin i ansiktet kan bli dyrt i slutänden.

 4. Med alla ny och ombyggnationer som kommer att krävas för att driva i genom skolförslaget så kommer det att bli väldigt dyrt så de 220 Mkr som ska satsas på skolan inom en 5-års period kommer bara att hamna i fickorna på byggföretagen. Och förlorarna blir som vanligt vi skattebetalare som ska stå för kalaset. Om nu inte Nässjös elever kommer att höja sina resultat så som Gunn-Ann, Thernsteth, Zander, Karlgren, Karlsson och vänner tror. annars kan de gott avgå med omedelbar verkan. Anser jag som är en av dem som betalar deras lön!

Kommentarer avstängda