Över 500 i husindustrin har varslats

Först varslades 25 medarbetare hos SmålandsVillan, nu har också 25 medarbetare hos Myresjöhus, allt i BWGHolmes, fått besked om att det inte finns till dem alla. Mikael Olsson, VD i bolaget och trähusföretagens ordförande, är trött på politikerna.

Varslet hos Myresjuöhus drabbar 15 kollektivanställda i produktionen och 10 tjänstemän. De är inte de enda. Hittills har ungefär 500 personer inom trähusbranschen varslats, allt i relativ tysthet.

Mikael Olsson har återigen skrivit brev till Stefan Attefall (KD), den minister som har bostadsfrågorna på sitt bord. Det är ett brev som osar av irritation:

”Den politik ni valt börjar nu verkligen att bitaq, med full kraft” konstaterar han bland annat.

Förutom de 500 som varslats finns ett okänt antal inhyrda personer som fått lämna sina jobb på husfabriker runt om i landet. Fabriker och anläggningar stängs och med det följer kaöpitalstöring.

I brevet berör Mikael Olsson bostadssituationen i sin helhet. I nuläget finns cirka 20 000 begagnade hus till salu – när krisen var som värst 2008 var siffran 13 000. Det innebär att det finns 7 000 fler hus till salu ett år som detta, då makthavarna säger att allt är på topp.

Det råder redan bostradsbrist i landet och den kommer att öka om man inte når upp till en bostadsproduktion på minst 40 000 lägenheter per år.

Orderingången hos trähusbranschen har dykt brant. När det gäller styckehusen ligger den under årets fem första månader 24 procent under fjolårssiffran. Prognosen för hela året ligger på en poduktion av 6 500 hus, vilket är långt under vad som behövs.

För att inte allt fler ska behöva varslas kräver bfranschen åtgärder från regeringen – eller som Mikael Olsson skriver i sitt brev:

”Ska du, Stefan Attefall, bli bostadsministern som stoppade nyproduktionen eller bostadsminisgtern som möjliggjorde för fler att välja sitt boende?”

Mikael Olsson undrar hur regeringen ska kunna föra en sund och långsiktig bostadspolitik om man inte har några förslag på en fungerande bostadsproduktion. Han listar en rad skäl till situationen blivit som den är:

*För lite byggnation under 20 år;

*För lite byggbar mark;

*Kraftiga prishöjningar, främst på mark men även på anslutningsavgifter;

*Ökade regelverk, som fördyrat nyproduktionen;

*Bankerna har använt bostaden som säkerhet för annan konsumtion än till huset.

Bland mycket annat efterlyser Mikael Olsson en plan som lyfter byggnationen och som också gör det möjligt att bygga billiga hus och en plan som på sikt kan lösa bostadsbristen.


Publicerat

i

av

Etiketter: