Nyheter

Överpriser på levererad mat drabbar pensionärer

Nybro kommun är en kommun där omsorgstagarna i särskilt boende får betala en av landets högsta avgifter för omvårdnad till kommunen. Det har P4Kalmar i samarbete med tidningen Barometern kommit fram till i en gemensam granskning.

Det visade sig att kommunen i omsorgstagarnas avgifter bakar in kostnader, som kommunen har för bland annat plastlådor för distribution av mat till de personer som har hemtjänst.

Även transporten av hemtjänstmaten och hyra för kök /som även lagar mat till skolan) bakas in i avgifterna.

Inte nog med det, kommunen uppgav i våras att varje plastlåda som används för att köra ut mat kostar motsvarande 15-20 kronor. Men enligt leverantören DuniForm är det uppgivna priset tio gånger högre än vad kommunen betalar vid inköpet.

Ingen på Nybro kommun har kunnat förklara vad denna mellanskillnad beror på.

Slutsumman för dem som bor i särskilt boende och som köper all sin mat från kommunen och inte ser skymten av dessa plastlådor blir att de får betala 200 kronor mer per månad i avgift än om kommunen inte hade tagit betalt för lådorna alls.

Den höga avgiften för äldrematen i Nybro har varit en politisk stridsfråga ända sedan i våras, då pensionärspartiet SPI reagerade mot att det finns oklarheter i vad de gamla egentligen betalar för.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook