Patricia, hjältinnan som räddade liv | Höglandsnytt
Nyheter

Patricia, hjältinnan som räddade liv

Församlingsassistenten Patricia Claesson, 50 år, i Svenska kyrkan i Alseda pastorat, är den stora hjälten. ”Hon räddade 20 människors liv”, konstaterade en polisman sedan det stått klart att hon styrt bussen i diket sedan chauffören blivit sjuk.

Patricia Claesson var ledare för tonårsgänget som just hade startat från Holsbybrunn för en handlajulklappsresa till Ullared. Själv satt hon längst fram tillsammans med en annan vuxen.

Tjugotalet ungdomar, faktiskt mest pojkar, hade bänkat sig och bussen hade avverkat större delen av Västerleden runt Vetlanda då hennes granne plötsligt sa ”han är ju på väg över på fel sida!”

Patricia tittade upp och kunde bara konstatera att så var fallet. Bussen gick i vänstertrafik flera hundra meter. Chauffören reagerade inte och långt borta såg hon mötande lastbilar.

”Jag kopplade loss säkerhetsbältet och lutade mig fram mot chauffören, som stelt stirrade framåt utan att göra någon ansats att styra åt sidan. Jag tog tag i ratten för att försöka styra höger samtidigt som jag kände hur chauffören stretade emot.”

Patricia var starkast och vred över ratten så mycket att krocken med en långtradare och en timmerlastbil tätt intill varandra kunde undvikas och att bussen i stället rullade av vägen och lade sig på sidan.

Patricia berättar:

”Det blev alldeles tyst tills någon skrek att det kom rök. Då vred jag av motorn och vi började hjälpa varandra att komma ut genom att slå sönder bakrutan och ett takfönster. Alla var på benen utom chauffören, som satt kvar i sin stol.”

Ingen av resenärerna i övruigt var fysiskt skadad men alla chockade i olika omfatttning. En del bilar stannade, däribland den bil, som man varit nära att krocka med. Alla erbjöd hjälp.

”Plötsligt myllrade det av brandbilar, ambulanser och polisbilar. Ungdomarna var oerhört samlade och ringde hem till föräldrar och kompisar för att berätta vad som hänt och att alla hade klarat sig helskinnade. Min dotter Emelie ringde hem till chefen, kyrkoherde Håkan Rosengren, som sen varit runt och hjälpt till och stöttat.”

Som ansvarig för resan försökte Patricia hjälpa till med att ta hand om de unga resenärerna – tills hon fick besked från räddningstjänsten: ”du ska till Höglandssjukhuset!”

Förutom chauffören och hon själv var det bara en ung tonårstjej som fördes dit för att få hjälp mot chocken hon fick vid dikeskörningen.

”Håkan Rosengren gjorde ett jättejobb för oss, både uppe i Eksjö och nere på räddningstjänsten har man berättat för mig. Det gällde också ungdomarna som direkt efter händelsen tog så väl hand om varandra.”

Men Patricia får nog finna sig i att själv vara hjälten. Hon kom hem till bostaden i Vetlanda på eftermiddagen med huvudvärk och en allmänt stel kropp. Det var hjälterollens pris.

På tisdag kväll ska alla resenärerna träffas i Alseda för debriefing, det har kyrkoherden bestämt.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook