Jönköpings län

Plan har kraschat i Vättern – en person saknas

Ett sjöflygplan havererade på Vättern ikväll lördag. Minst en person saknas och ett stort räddningspådrag har satts igång.

[adrotate banner=”27″]
En person saknas i samband med att ett sjöflygplan havererat i Vättern.
Larmet kom in vid ca kl 18:30 från en person som också befunnit sig ombord men simmande tagit sig i land på Visingsö. Den mannen fördes svårt skadad till Ryhovs sjukhus i Jönköping.

I samband med en landning på Vättern skulle piloten vända planet men då välte flygplanet i hög sjö och ska ha sjunkit direkt.
Två personer fanns ombord, båda med flytväst.
Det är oklart exakt var planet sjönk men det ska ha varit någonstans norr om Visingsö.
Olyckan inträffade redan vid 17-tiden och den ene mannen ska ha simmat i nästan två timmar innan han nådde Visingsö.

Under kvällen pågår eftersök av den saknade personen med hjälp av tre båtar och Sjöfartsverkets räddningshelikopter. Räddningsinsatsen leds av Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Visingsöfärjan försenas på grund av sökarbetet.

Strax efter kl 21 meddelade Sjöfarsverket att sjöflygplanet hittats mitt emellan Gränna och Visingsborg på Visingsö. Planet ligger och flyter och sågs först av en person i land innan det kunde fastställas av helikoptern att det var flygplanet.

Den andre mannen har ännu inte hittats. Vattentemperaturen på platsen uppges vara 13 grader. Sökinsatsen kommer att pågå för fullt tills mannen hittas eller det blir för mörkt för att leta efter honom, meddelar Maria Ottosson på Sjöfartsverkets pressjour.

De båda männen från Tyskland hade lyft från Värnamo/Ljungby flygplats innan olyckan.

Klockan 23 avslutades flygräddningsinsatsen och ärendet överlämnas till polisen.
”Räddningsledaren gör bedömningen att det med tanke på väder, vattentemperatur och övriga omständigheter saknas förutsättningar för att hitta personen vid liv”, meddelar Maria Ottosson.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook