Nyheter Vetlanda

Vetlanda kulturhus presenterat – oklart om pengar finns

Idag presenterades planerna på ett kulturhus i Vetlanda vid dagens Folkets Hus. Enligt kalkylerna kommer huset att innebära en årlig kostnad på 10-11 miljoner kronor för kommunen men samtidigt innebära stora utvecklingsmöjligheter, enligt kommunledningen.

[adrotate banner=”6″]
Förslaget innebär att dagens parkeringsplats vid Lasarettsgaten blir ett helt kulturkvarter med teater och bibliotek, turisbyrå, kultur- och fritidsförvaltningen, café och inte minst 24 lägenheter.
Det är ännu oklart var den årliga kostnaden ska hämtas.
”En skattehöjning kan bli aktuell om vi tror på det här”, nämner kommunalråd Tommy Bohman (s) vid en presskonferens idag onsdag.
”En skattehöjning är inte aktuell”, anser vice kommunalråd Klas Håkansson (m).
Redan nu finns det projekt som kommunen egentligen inte har pengar till, som till exempel drift av nya idrottshallar på cirka tre miljoner kronor.
Oppositionsråd Jan Johansson (vf) är tveksam till Kulturhussatsningen om det innebär att man måste skära inom vård och omsorg. Annars är opposition och majoritet överens om att ett kulturhus behövs – Riksteatern kommer aldrig till Vetlanda eftersom det inte finns någon lokal och många företag lägger sin representation utomkommuns.
Tommy Bohman vill lägga vikt vid lägenheterna som ska byggas i kvarteret och hela satsningen ser han som ett sätt att vända en nedåtgående folkmängdsutveckling och få fart på kulturliv och näringsliv.
”Nässjö och andra städer jobbar häcken av sig för att vända kundströmmar”, säger Tommy Bohman.

Jan Johansson (vf), Tommy Bohman (s), Klas Håkanson (m), Sven-Åke Karlsson, tekniska kontoret och Tomas Carlström, representant för byggherren

Dagens biblioteksbyggnad ska istället bli affärslokaler och bostäder.
Frågan om kulturhuset ska nu diskuteras i partierna. Ett politiskt beslut är att vänta i höst. Därefter kan kommunens arbete med att ändra detaljplan börja och bygget kan i så fall inledas nästa sommar.

[adrotate banner=”7″]

[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Kulturhussatsningen ligger i tiden och för Vetlanda är detta av stor vikt. Det som är oroväckande är Bohmans tal om skattehöjning. Smärtgränsen är redan nådd på detta plan och nedskärningar inom vård, skola och omsorg blir det inte tal om vad jag anser. Ska vi få nöjda innevånare så är kvaliten på den kommunala servicen A och O. Inflyttning och stärkt befolkningsbas är avgörande för Vetlandas framtid. Förhandlarna och parterna har och gör ett gediget arbete för kulturen och det ska de ha kredit för men vi kommer inte att vika från välfärd för våra kommuninnevånare för ett rimligt skatteuttag.

Kommentarer avstängda