Höglandet

Planet blev jagat av ryssar – ville fly över Höglandet

Det utländska icke-civila planet som ville få tillstånd att flyga över Höglandet för ca två veckor sedan ska ha blivit jagat av ryska stridsplan, uppger Svd.

[adrotate banner=”27″]
Det utländska planet ska ha varit ett amerikanskt spaningsflygplan på uppdrag att samla in underrättelsematerial någonstans i Östersjöområdet.
Enligt försvarsuppgifter till Svenska Dagbladet ska det amerikanska planet ha blivit bortjagat av ryska plan som lyft från Kaliningradområdet.
Amerikanerna bad då om tillstånd att få flyga över Höglandet för att komma undan, enligt de obekräftade uppgifterna till SvD. Sverige gav inte tillstånd men planet flög ändå en stund över svenskt luftrum.
Försvarsmakten vill inte bekräfta några uppgifter men planets hemlands ambassadör blev efter incidenten uppkallad till svenska regeringen för samtal.
”Om flygplanets besättning uppfattade sig som hotad av denna uppvaktning av jaktflyg så är det här en allvarlig flygincident. Vi har en helt annan militär och säkerhetspolitisk normalbild än för några år sedan. Sverige känner precis som under kalla kriget sig tvunget att agera försiktigt. Det här är bokstavligt talat minerad diplomatisk terräng”, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, till TT.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook