Höglandet Småland

PLUNDRARE: TRE PERSONER MISSTÄNKTA FÖR GROVA BROTT

Tre personer anhållna misstänkta för grovt fornminnesbrott.

Åklagare har anhållit tre män på sannolika skäl misstänkta för grovt fornminnesbrott i Östersjön i närheten av Öland. De anhölls sent under torsdagen.

– De verkar ha ägnat sig åt vad som framstår som relativt storskalig systematisk vrakplundring och störning av flera vrak, däribland vrak efter äldre örlogsskepp i Östersjön, säger, i ett pressmeddelande, kammaråklagare Robert Knutsson som är förundersökningsledare på Åklagarkammaren i Kalmar.

Det var den 10 juli som Kustbevakningen vid en kontroll påträffade dykare som bärgat föremål från ett vrak utanför Öland. Vid en husrannsakan på torsdagen hittades en större mängd föremål som misstänks härröra från vrak klassade som fornminnen i Östersjön.

– Vi utredde inledningsvis beslaget från juli och efter bearbetning i nära samarbete med polisens nationella operativa avdelning har ärendet växt, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

Ett omfattande arbete inleds nu med att identifiera och analysera en större mängd beslag som gjorts. Framställan om offentlig försvarare är inlämnad till Kalmar tingsrätt och de misstänkta ska höras i närvaro av försvarare.

Åklagaren tänker nu kartlägga de misstänkta personernas förehavanden. Senast på söndag kl. 12 måste åklagaren begära personerna häktade eller släppa dem på fri fot.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook