Eksjö Höglandet Nyheter

Landstinget tänker om – meddelar kön vid ultraljud

UPPDATERAT. Landstinget ändrar nu reglerna och blivande föräldrar ska vid ultraljudsundersökningar få veta om de väntar en pojke eller flicka. Tidigare har landstinget inte velat berätta. För att få veta måste dock undersökande personal verkligen vara säkra på könet.

Både föräldrar och personal har ställt sig tveksamma till landstingets tidigare hållning att inte avslöja barnets kön.
Nu har den ”medicinska programgruppen för kvinnohälsa och kvinnosjukvård” tagit beslut om nya riktlinjer: ”om föräldrarna frågar och undersökaren är säker på barnets kön, kan undersökaren berätta om det är en pojke eller flicka”.

Det ska dock inte heller i framtiden läggas extra tid på att undersöka barnets kön. Landstinget menar att syftet med undersökningen är att hitta skador på barnet.
”Det är sällan det rutinmässiga ultraljudet ger säkert besked om könet, eftersom vi inte aktivt letar efter det”, säger Johan Holmberg, överläkare vid kvinnokliniken på Höglandssjukhuset i Eksjö och en av dem som tagit fram de nya riktlinjerna.

Landstinget poängterar att svar om barnets kön bara kan ges om den som undersöker verkligen är säker.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

  1. Skribent

   Som Höglandsnytt förstår det gäller de nya reglerna från och med nu. Något annat anges inte i informationen från landstinget – bara att vägledning nu finns efter beslut i ”medicinska programgruppen för kvinnohälsa och kvinnosjukvård”.

 1. Det var på tiden!
  Jag ansåg mig illa behandlad, då varken överläkare Johan Holmberg eller sjuksköterska ville ta i min fråga – den viftades bort. Vid ytterligare ultraljud gjorde sköterskan allt för att undvika att bilden ens kom i närheten av ev könsorgan.
  Vid ett jobbigt akutsnitt två dagar före beräknad förlossning – pga säte som barnmorskan i Vetlanda missat – kunde jag mått bättre och känt mig mer förberedd om jag fått veta könet. Detta blev för mig en mycket stressig situation!
  Blivande föräldrar, stå på er och kräv att få veta om ni önskar!

Kommentarer avstängda