Nyheter

Pojke drunknade i sjön – pappan skyldigÅngermanlands tingsrätt har meddelat dom i ett mål som gäller ett mål där en tolvårig pojke drunknade i Anundsjön. Tingsrätten dömer den tilltalade för vållande till annans död, grovt brott.

Den tilltalade har ensam begett sig ut i en båt på djupt vatten med två barn, en treåring och en tolvåring med särskilda behov. Ingen av dem var simkunnig och ingen hade något flythjälpmedel.

Tingsrätten finner att mannen, som var barnens far, har tagit en medveten risk av allvarligt slag genom att ta med tolvåringen som behövde särskild tillsyn, trots att han inte hade möjlighet att se efter honom på det sätt som krävdes. Han har gjort sig skyldig till en allvarlig försummelse och genom detta vållat tolvåringens död.

Tingsrätten bestämmer påföljden till villkorlig dom i förening med samhällstjänst i 200 timmar, vilket motsvarar ett fängelsestraff på åtta månader om fängelse valts som påföljd. Tingsrätten har vid val av påföljd beaktat att den tilltalade är tidigare ostraffad och att han förlorat ett barn.

En nämndeman är skiljaktig och anser att den tilltalade ska dömas för vållande till annans död, men att oaktsamheten inte ska bedömas som grov.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook