Nyheter

Polisen hinner inte – sätter in ordningsvakter på flyktingboenden


På ett 60-tal flyktingboenden runt om i landet kan polisen nu förordna ordningsvakter att sköta bevakning och insatser eftersom polisen inte hinner med själva.

Enligt ett nyligen fattat beslut av polisen är ordningsvakter behöriga att tjänstgöra på ett stort antal boenden som Migrationsverket tagit fram. Flertalet av dessa boenden ligger ensligt belägna och det tar därför lång tid för polisen att komma fram vid akuta situationer.

”De ska vara polisens förlängda arm och bidra till ordning och reda. Ordningsvakter ska finnas på plats på en del av boendena och andra kommer de att besöka regelbundet. Det kommer att skapa en lugnande och dämpande effekt på eventuella ordningsstörningar. Ordningsvakterna kan tidigt informera polisen om stämningar och varna för möjliga konflikter. Ordningsvakterna kommer att arbeta förebyggande men skulle incidenter uppstå har de också möjlighet att ingripa och befogenheter att till exempel omhänderta personer”, säger Mats Kirestam, polismästare i region Mitt, i ett uttalande idag måndag.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook