Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda Ydre

POLISEN VARNAR: NY TJUVLIGA på Höglandet

Polisens CIRCA-grupp som arbetar över hela landet mot åldringsbrott varnar för en liga som just nu opererar i Sverige.

Sedan tisdagen den 20 mars har många åldringsbrott anmälts i södra, östra och västra Sverige. Tillvägagångssätten är snarlika och polisen misstänker att det är samma liga som begår brotten.

Gärningspersonerna tar sig hem till äldre personer, ringer på dörren och utger sig för att samla in pengar och namnunderskrifter eller att man behöver fylla en flaska med vatten. I samband med detta stjäl man smycken och kontanter. Oftast är det kvinnor som ringer på dörren men det har även förekommit att en kvinna och en man ringt på.

– Vanligtvis brukar en man vänta kvar i bilen de färdas i till och från brottsplatsen. Gärningspersonerna förflyttar sig snabbt mellan olika orter och enligt uppgifter till polisen färdas de i bilar med tyska registreringsskyltar, säger Håkan Carlsson, chef för polisens CIRCA-grupp, i ett pressmeddelande.

För att förebygga fler stölder manar polisen till ökad vaksamhet:

  • Släpp inte in okända personer i bostaden.
  • Om personer ändå kliver in ska man inte lämna någon av dem eller ytterdörren utan uppsikt utan försöka att få dem att lämna bostaden.
  • Om man måste lämna ytterdörren utan uppsikt så lås den så att ingen ytterligare person kan ta sig in. Dessa kriminella använder mycket sällan våld och vill inte ha uppmärksamhet kring sitt besök.
  • Blir någon utsatt för brott eller att det stannar vid ett försök, gör en polisanmälan.I de fall personer varit inne i bostaden och rört något eller druckit vatten, rör inte föremålen personerna använt och berätta detta vid anmälningstillfället.

– Polisen ber allmänheten om hjälp om iakttagelser av personer och fordon, gärna foton, som kan ha samband med händelserna. Det finns risk att brotten fortsätter tills dessa personer grips eller lämnar landet. Alla iakttagelser kan vara avgörande i det utredningspussel som nu läggs, säger Håkan Carlsson.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook