Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Toppnyheter

POLISEN VARNAR: Så enkelt stjäls bilar i Nässjö

Under de senaste veckorna har flera bilar av större värde stulits på Höglandet och i Jönköpings län. Vid några fall har bilarna varit utrustade med ett så kallat Keyless Go-system, vid andra tillfällen har nyckeln stulits när brottsoffren sovit.

Bilarna har stulits i Jönköping, Tenhult, Värnamo och Nässjö. I de fall bilen varit utrustad med så kallade Keyless Go-system har bilen stulits utan tecken på inbrott eller att bilnyckeln saknas. Det mesta pekar, enligt polisen, på att bilarna då stjäls med hjälp av tekniska hjälpmedel.

– Det mest troliga är att tjuvarna fångar upp signalen från bilnyckeln genom att stå nära bilägarens ytterdörr med en sändare. Det gör det väldigt svårt att upptäcka eftersom tjuven kan köra iväg utan att larmet går, säger Jonas Lindell, chef för underrättelsegruppen i polisområde Jönköping, i ett nyhetsmeddelande.

En Keyless Go-nyckel sänder ständigt ut en signal som ska fångas upp av bilen. Tjuven fångar upp denna signal utanför de drabbades bostäder och sänder signalen till en annan tjuv som står vid bilen med en mottagare. Bilen uppfattar detta som att Keyless Go-nyckeln är vid bilen vilket gör att bilen kan startas och köras från platsen. Därefter kan bilen köras till dess att motorn stängs av.

– De bilägarna som har den här funktionen skulle behöva tänka till lite extra kring hur de kan försvåra stölden för tjuvarna. Vi är också intresserade av att få in så mycket information som möjligt kring iakttagelser och annat som kan leda till att vi får tag i de här personerna, säger Jonas Lindell.

Annars har tjuvarna nattetid brutit sig in i bostäder och stulit nyckeln som oftast legat i hallen.

– Väldigt många förvarar sina bilnycklar i direkt anslutning till ytterdörren och det gör det tyvärr lättare för tjuven att komma åt den på ett obemärkt sätt. Även om din nyckel inte har keyless-funktion bör du ändå fundera på hur du förvarar den, säger Jonas Lindell.

Polisen bästa tips för att undvika stöld av lyxbilar:

  • Parkera bilen i ett låst garage.
  • Om du ställer bilen på en garageinfart, parkera då om möjligt en annan bil bakom.
  • Förvara bilnycklar centralt i huset, gärna på en undangömd plats. Har du Keyless Go-system kan det hjälpa att lägga nyckeln i en aluminiumlåda eller plåtlåda vilket försvagar signalen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook