Poliser och reglemente tunga i Vetlandas fullmäktige

Valresultatet i fjol gav en ganska stor förändring av fullmäktige i Vetlanda. Den förde med sig långt flera debatter och ett annat bett i replikskiftena. I alla fall det man hör. Ljudanläggningen är usel och talarförmågan hos många likaså.

Men visst är sammanträdena roligare. Det kan bli debatt om vad som helst . Som t ex Vetlanda Framåtanda motion om större krav på polismyndigheten med närvaro och fler områdespoliser.

Kommunstyrelsen tyckte det var bra som det är men kunde tänka sig att lyfta frågan vid nästa möte med myndigheten.

Det tyckte inte Jan Johansson (VF) var nog. Han ville se åtgärder omvgående.”Svaret är kraftlöst”, dundrade han och fick medhåll av Ejlon Johansson (FP), själv (numera pensionerad) polis. Områdespoliser är ovärderliga, menade han. De känner igen folk.

Nicklas Hugosson (VF) undrade om man skulle vänta tills Vetlanda förvandlats till nya Texas och Jan-Erik Josefsson (KD) noterade att brottskurvan pekade uppåt i Vetlanda som en följd av för liten polisnärvaro. Carina Strömbäck (V) tillstyrkte motionen och Magnus Olofsgård (FP) tillstyrkte även han motionen och ansåg att kommunledningen måste skicka tydliga signaler till polisledningen i Jönköping.

Lars-Olof Reinfeldt (MP ställde en fråga till kommunalrådet Tommy Bohman om hur det kändes att visa väljarna att man inte hade kraft att ställa upp för allmänheten och yrkade bifall till motionens krav på action liksom också hans partisyster Riva Hermansson gjorde.

Frågan gick faktiskt till votering vilken koalitionen (S+M+C) vann med siffrorna 25 – 19 (en folkpatist var frånvarande utan ersättare och en M-ledamot fronderade). Alla utom denna reserverade sig sedan mot beslutets innehåll.

Frågorna om ansvarsfrihet för nämnderna gled förbi utan bråk liksom årsredovisningen för kommunen som helhet och det reviderade reglementet för barn- och utbildningsnämnden.

Det reviderade reglementet för kommunsgthyrelsen vållade debatt. En revidering hade gjorts nödvändig i samma ögonblick man beslöt att ha tre kommunalråd. Frågan var, undrade opposwitionen, om det inte skulle finnas någon uppgift vad var och en av dessa gtre skulle ägna sig åt.

Det kravet framfördes av bl a av kristdemokraten Jan-Erik Josefsson. Tommy Bohnman (S-kommunalråd) menade att var bättre att man fördelade uppgifterna sins emellan i den takt frågorna kom in. Magnus Olofsgård (FP) höll med Josefsson och undrade därtill vem som ska handlägga näringslivsfrågorna.

Nicklas Hugsson (VF) tyckte inte det var mer än rimligt att folket fick veta vad råden sysslade med – det ju faktiskt folket/väljarna som var kommunalrådens arbetsgivare.

Carina Strömbäck (V) ville se en uttalad fördelning av arbetsuppgifterna liksom även Ritva Hermansson (MP). Detr fick de inte.

Det blev votering till slut. Regeringsalliansen tog hem den med siffrorna 26-18.

En något märklig situation uppstod då det nya arvodesreglementet behandlades efter en första ända upp till parlamentariska kommittén och personal- och organisationsutskottet. Eftersom det handlade om flera arvodeshöjningar (förutom ett nytt kommunalråd) som gav en merkostnad på en dryg miljon kunde man vänta sig en viss debatt. Enda inlägget kom egentligen från moderaten, som menade att finansieringen kunde hämtas ur kollektivtrafikkontot (förlåt om det är feluppfattat, men det hörs uselt).

Samtliga partier utanför koalitionen förklarade att man ingte avsåg rösta.

Så blev det.


Publicerat

i

av

Etiketter: